reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Vysoká poptávka po NAND Flash zvýší i ceny SSD

2.12.2016, Jan Vítek, aktualita
Vysoká poptávka po NAND Flash zvýší i ceny SSD
Paměti NAND Flash se dnes používají v mnoha zařízeních a i přes další výrobní kapacity, které se uvádějí do provozu, je v poslední době poptávka tak vysoká, že ceny rostou. K pamětem RAM se tak přidala další věc zvyšující ceny počítačů.
Na konci října jsme informovali, že po zbytek letošního roku budeme pociťovat dopad nedostatku pamětí RAM na trhu, který stále pokračuje. Když se podíváme třeba na ceny pamětí DDR4 v modulech DIMM či SO-DIMM, pak jejich ceny byly víceméně stabilní celé léto, ovšem s příchodem podzimu začaly růst a to stále pokračuje. Třeba modul Kingston DDR4 8GB 2133 MHz jsme si mohli ještě na konci září pořídit za 1000 Kč s daní a dnes už je to 1500 Kč, takže rovnou poloviční zdražení a v jiných případech to není lepší. Nyní se k tomu přidávají také paměti NAND Flash.





Dle DRAMeXchange se máme připravit na to, že ceny SSD v příštích měsících značně porostou, a to po dlouhém období poklesu. Mohou za to především výrobci chytrých telefonů a jiných mobilních zařízení, kteří po pamětech NAND Flash vytvořili silnou poptávku a ceny přirozeně na to reagují. Již ve třetím letošním kvartálu rostly. Nemůže za to ale pouze vysoká poptávka. DRAMeXchange také uvádí, že dnes pociťujeme dopady masivního technologického přechodu z 2D NAND čipů na výrobu 3D pamětí, což mělo dočasně snížit kapacitu výroby celého odvětví. Není přitom jasné, jak dlouho tento efekt potrvá a bude tlačit ceny vzhůru.

Ve třetím kvartálu tak rostly ceny pamětí MLC a TLC NAND, čili těch nejběžnějších, a to o šest až deset procent v závislosti na typu a kapacitě. Výrobci pamětí se z toho všeho přirozeně snaží profitovat a ve výsledku měli zaznamenat celkově 20procentní mezikvartální nárůst tržeb. A jak to pocítíme na našem trhu s SSD? Zdražit by měly především nové modely, které jsou výkonné a využívají nové formáty, takže třeba takový Samsung 950 Pro v podobě M.2 karty. A vypadá to, že růst cen těchto modelů již začal, i když trvá jen krátce a ceny stačily vzrůst sotva o několik stokorun. I v případě jiných SSD to ale vypadá na počínající růst cen. Například takový OCZ Vector 180 do letošního léta zlevňoval a nyní se ceny opět začínají šplhat nahoru.

Graf ceny produktu Samsung 950 PRO 256GB, 2,5", SSD, MZ-V5P256BW poskytuje server Heureka.cz



Z grafů samotných pochopitelně nemůžeme vyčíst, jestli to je jen krátkodobý výkyv cen, jaký nastal už několikrát, ale ve světle ostatních informací to tak nevypadá. Ceny mnoha různých SSD se zatím na našem trhu výrazně nezměnily, ale pak tu máme třeba takový Intel 750 v podobě karty pro PCIe s kapacitou 800 GB, jenž ještě na konci října přišel na cca 15.000 Kč a nyní už stojí kolem 22.000 Kč, takže jak rychle se jeho cena na jaře propadla, tak rychle nyní stoupla.

Výrobci se ale chystají navyšovat své kapacity. SK Hynix chce svou měsíční výrobu 3D NAND Flash ještě v tomto roce navýšit na až 30.000 waferů, Toshiba aktuálně rozjíždí výrobu ve své přestavěné Fab 2 v Japonsku, která má už v tomto kvartálu měsíčně chrlit 40.000 waferů s 3D NAND Flash, Western Digital chce navýšit celkovou výrobu NAND Flash v příštím roce o 45 procent a Intel bude také v nejbližším období zvyšovat produkci ve své čínské továrně v Dalianu, a to s úvodním výstupem 10.000 waferů měsíčně, kterého dosáhne do konce roku. Ceny by se tak snad nemusely zvyšovat dlouho.

Zdroj: CTimes

reklama