reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Po zbytek roku hrozí nedostatek pamětí pro PC

26.10.2016, Jan Vítek, aktualita
Po zbytek roku hrozí nedostatek pamětí pro PC
Server DigiTimes varuje, že po zbytek tohoto roku můžeme na trhu pociťovat dopad nedostatku komponent pro PC, přičemž zvláště se to má týkat pamětí. Ty už ostatně na našem trhu začaly zdražovat, ale není jasné, zda to je spojeno s tím, co říkají DigiTimes.
Pokud se podíváme na vývoj cen pamětí Kingston DDR4 16GB 2133MHz CL14 (2x8GB), které jsou dle Heureky na našem trhu nejoblíbenější mezi ostatními DDR4 DIMM, tak se ukazuje, že dobře už bylo, a to na samotném začátku léta. Od té doby ceny mírně stoupaly a s počátkem října tento nárůst ještě zesílil.

Graf ceny produktu Kingston DDR4 16GB 2133MHz CL14 (2x8GB) HX421C14FB2K2/16 poskytuje server Heureka.cz


A když se namátkově podíváte na ceny jiných modulů, třeba i starých DDR3, uvidíte také skokové zvýšení cen, která se událo v posledních týdnech. Možná že se tak už projevuje to, před čím varují DigiTimes, a sice nedostatek komponent na trhu s PC. Čím má být způsoben, když si výrobci v posledních letech stěžovali na snižující se prodeje? Jednoduše kvůli tomu, že jejich výrobní kapacity zaměstnávají firmy produkující chytré telefony, takže řada výrobců začala upřednostňovat je před dodávkami na trh s PC.






Ve zprávě se pak zvláště píše o tom, že výrobci pamětí "přeorientovali své výrobní kapacity z pamětí pro PC na paměti pro chytré telefony", což má dle zdrojů z průmyslu způsobit zpoždění dodávek pamětí pro PC až o 20 týdnů, čili nějakých pět měsíců. Po pamětech DDR4 pro telefony prahne především Samsung (ten si je ale také vyrábí), který se aktuálně snaží zalepit díru na trhu po Note 7 pomocí modelů Galaxy S7 a S7 Edge a více pamětí pro telefony potřebuje také Apple.

My to můžeme vidět jako zdražení paměťových modulů na koncovém trhu, ale dle EE Times jde spíše o stabilizaci celého trhu s paměťmi po několikaměsíčním propadu. Objevují se ale prý i znaky oživení trhu s PC, takže za to nemohou pouze chytré telefony.

Zdroj: DigiTimes
reklama