reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Vývoj Oculus Rift 2 byl zrušen a spoluzakladatel firmy opouští Facebook

24.10.2018, Jan Vítek, aktualita
Vývoj Oculus Rift 2 byl zrušen a spoluzakladatel firmy opouští Facebook
Společnost Oculus VR byla už dávno akvizována Facebookem, který převzal i řízení vývoje jejích headsetů. Nyní se přitom dozvídáme, že vývoj následovníka stěžejního headsetu Rift byl zrušen a navíc spoluzakladatel Oculus VR opouští svou práci.
První generace headsetu Oculus Rift by už rozhodně zasloužila vylepšit. Postihuje ji řada dětských nemocí a neduhů, které jsou v takových případech obvyklé, takže jsme mohli vyhlížet Rift 2, který by se jich zbavil. Firma Oculus VR ale pod taktovkou Facebooku nedávno představila jen headset Quest, který nabídne vlastní hardware krmící displej headsetu obsahem. Mluvilo se přitom o tom, že nový Rift, čili nejspíše produkt Rift 2, přijde na trh v ne moc vzdálené budoucnosti, ale tyto naděje nyní zašlapaly do země nové informace. 
 
 
Techcrunch informuje, že spoluzakladatel firmy Oculus VR Brendan Iribe opustil Facebook poté, co ten zrušil vývoj headsetu Rift 2. My přitom ani nevíme, o co přicházíme, protože o tomto headsetu se nevědělo téměř nic. Očekávalo se ale především zlepšení kvality zobrazení, a to přinejmenším navýšením rozlišení a pak i vylepšený design a snad také bezdrátová konektivita. 
 
Co se ale ve Facebooku stalo? Iribe se měl se svými šéfy či spolupracovníky z Facebooku značně rozcházet ve vidině toho, co by Rift 2 měl nabídnout a jaký by měl být. Co se Brendanovi Iribemu prý nelíbilo, byla snaha nabídnout co možná nejlevnější headset, což by pochopitelně znamenalo kompromisy ohledně kvality a technologií. 
 
Je přitom jasné, že VR headsety nemohou být příliš drahé, ovšem zatím je jejich trh stejně omezený a zajímají se o něj především nadšenci. První generace headsetů přitom z hlediska kvality nesplnila očekávání, i když zde mluvím především z vlastní zkušenosti a přesvědčení. Jisté je, že zákazníci si zaslouží především kvalitnější displeje, větší volnost pohybu a snadnější nastavení či využití, což je spojeno s technologiemi sledujícími pohyb a polohu. A pokud bude hlavní téma snižování ceny, těžko se pak něčeho takového docílí a spokojeni nebudou nejspíše právě ti, kteří podpořili firmu Oculus VR v jejím začátku a jež musel její spoluzakladatel Palmer Luckey chlácholit, že akvizice ze strany Facebooku je dobrá věc, díky níž budou k dispozici finanční prostředky pro vývoj a prosazení na trhu. 
 
Obavy se nyní naplňují a je to v podstatě logické. Však Facebook nemá nic společného s PC jako herní platformou a není to ani zkušený výrobce počítačových periferií. Na druhou stranu má jistě dost prostředků na to, aby se to mohl naučit, nebo si pro takové účely koupil další firmu, ale otázka je spíš ta, zda něco takového vůbec chce. 
 
Nicméně Facebook vydal také prohlášení, dle nějž se stále plánuje budoucí verze headsetu Rift, ovšem pokud ve firmě měly odchodem Iribeho vyhrát hlasy žádající levný headset, je otázka, za co bude stát. Nicméně zájemci tu stále mají alternativu ve firmě HTC, její nový Vive Pro, který je slušný následovník prvního Vive. Ale také si pro něj musíme připravit obdobnou částku, jakou dáme za GeForce RTX 2080, takže uvidíme, zda Facebook půjde cestou HTC, nebo ne. 


reklama