reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

WD chce Toshibě zakázat prodej lukrativního byznysu s polovodiči

17.6.2017, Jan Vítek, aktualita
WD chce Toshibě zakázat prodej lukrativního byznysu s polovodiči
Společnost Toshiba stále hledá cestu, jak se dostat z finančních potíží, do nichž spadla po skandálech a investicích do amerického jaderného průmyslu. Chce tak prodat svůj polovodičový byznys, ale to prý moc nejde pod fousy firmě Western Digital.
Pokud mluvíme o Toshibě a jejím polovodičovém byznysu, máme na mysli především moderní 3D paměti NAND Flash, do nichž firma v minulých letech mohutně investovala a stále investuje. Jde o zlaté vejce Toshiby, kterého se však musí zbavit, aby se dostala z existenčních potíží.
 
 
Jenomže japonská továrna Toshiba v Yokkaichi, kde se vyrábí i 64vrstvé BiCS 3D NAND, jsou společným jměním Toshiby a WD, které svůj poloviční podíl získalo loni akvizicí firmy SanDisk. I o tyto továrny tak má zájem Foxconn, SK Hynix, Amazon či další firmy. 
 
Vypadá to přitom, že vývoj souboje o továrny Toshiby se nevyvíjí úplně dle představ firmy WD, neboť ta žádá vydání soudního zákazu případné transakce.
 
Společnost WD trvrdí, že Toshiba ani legálně nemůže nabízet továrnu v Yokkaichi (resp. podíl v ní), což má vyplývat z podmínek zahrnutých v jejich partnerské smlouvě. Čili Toshiba by prostě musela nejdříve získat souhlas WD k tomu, aby prodala svůj podíl a ta přitom už delší dobu aktivně hledá vhodného zájemce. 
 
WD vydalo prohlášení, že aktivity firmy Toshiba mu nedávají jinou možnost, než plánovanou transakci znemožnit soudní cestou. WD tak má za to, že kdyby neučinilo žádná opatření, Toshiba by se nerozpakovala porušit jeho práva daná smlouvou, což by šlo proti nejlepším zájmům jejich společného podniku, stejně jako proti zájmum lidí, kteří v něm pracují. 
 
Už ve smlouvě se SanDiskem, jehož podíl WD převzalo, se má jasně uvádět, že před jakýmkoliv převáděním podílu ve společném podniku je třeba obdržet souhlas od druhé společnosti. WD zatím neměl o soudní zákaz transakce přímo požádat, ale evidentně k tomu směřuje a bude záležet na reakci Toshiby. My budeme i nadále sledovat, jak se tento stále více se zamotávající problém bude řešit. 

Zdroj: KitGuru
reklama