reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Boj o Toshibu: Foxconn získal partnery ve firmách Apple a Amazon

6.6.2017, Jan Vítek, aktualita
Boj o Toshibu: Foxconn získal partnery ve firmách Apple a Amazon
Téměř dva další měsíce uplynuly a otázka, kdo převezme za tučný peníz polovodičový byznys firmy Toshiba, ještě nebyla vyřešena. Minule už šlo prý o 30 miliard dolarů, které by bylo ochotno zaplatit více firem. Jak se tedy tato věc vyvíjí?
Toshiba se dostala do velkých ztrát kvůli investicím do amerického jaderného průmyslu, kde spadla do nezáviděníhodné spirály ze zpoždění a následných ztrát. Chce tak prodat svou nejvíce lukrativní část, a sice celý polovodičový byznys, i když to ještě není zcela jisté. Každopádně o něj mají zájem firmy jako Foxconn, SK Hynix, Google, Amazon, Apple, Western Digital nebo Micron a není divu. Toshiba totiž v blízké minulosti mohutně investovala do výroby pamětí NAND Flash, která je a ještě dlouho bude velice lukrativní. Polovodičového byznysu se tak firma chce zbavit ne proto, že by jí nevynášel. Spíše naopak, je velice výdělečný, ale Toshiba byla mohutnými ztrátami zahnána do koutu a nemá moc na výběr.





Nyní se objevila informace, že Foxconn je stále odhodlaný polovodičový byznys Toshiby získat, ale bude to mít těžké, neboť o ten má zájem i řada jiných firem, které jej budou chtít přeplatit. Podrobnosti o tom, kolik kdo nabízí, z pochopitelných důvodů nejsou známy, ovšem Foxconn už také nemá stát sám. Získal nového partnera, a sice společnost Sharp. Jenomže to není žádné spojení dvou cizích společností, neboť Sharp už od minulého roku patří právě Foxconnu, který jej koupil za 3,5 miliardy dolarů.




- vývoj hodnoty akcií Toshiby -


Foxconn ve sdělení agentuře Routers potvrdil, že Toshibě předložil nabídku, ale zatím ji odmítl specifikovat s tím, že podrobnosti prozradí až v pravý čas. To tedy pravděpodobně až tehdy, kdy bude dohoda s Toshibou upečena, pokud vůbec bude. Vedle Sharpu ale Foxconn získal i dva mocné partnery, a sice firmy Apple a Amazon.

Zájem ze strany firmy Apple není překvapivý, však Foxconn je jeho dvorním výrobcem hardwaru jako například iPhonů. Čili pokud by měl Foxconn pod palcem i výrobu moderních pamětí NAND Flash či jiného hardwaru, jistě by z toho plynuly i výhody pro Apple, které by byly přímo úměrné tomu, kolik prostředků Foxconnu poskytl. Co se týče Amazonu, ten může mít důvody jakékoliv, ale nejspíše to bude stejné jako v případě Apple. Foxconn totiž pro Amazon vyrábí třeba čtečky Kindle nebo zařízení Echo.

Samotná Toshiba si prý svůj polovodičový byznys cení na 18 miliard dolarů, ale vzhledem k jeho atraktivitě se může cena vyšplhat mnohem výše, takže udávaných 30 miliard nemusí být tak zcela mimo mísu. Do celé věci se ale už vložila také japonská vláda, která vidí Toshibu jako strategickou společnost a pohrozila, že zabrání jakékoliv dohodě, která be mohla ohrozit její zájmy.

Zdroj: HotHardware
reklama