reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Yossi Appleboum: napadený hardware je problém celého průmyslu, ne jen firmy Supermicro

11.10.2018, Jan Vítek, aktualita
Yossi Appleboum: napadený hardware je problém celého průmyslu, ne jen firmy Supermicro
Včera jsme přinesli informace o dalším obvinění agentury Bloomberg, které se zakládalo na informacích CEO firmy Sepio Systems. Je jím pan Yossi Appleboum, kterého nyní přímo zpovídal zkušený redaktor ze ServetheHome. 
Yossi Appleboum tak v prvé řadě nesouhlasí s tím, jak Bloomberg jeho závěry používá pouze pro obvinění firmy Supermicro. Dle jeho názoru totiž nejde vůbec jen o ni a spíše naopak, Supermicro osobně vidí jako obětního beránka nebo konkurenci, kterou se jiní snaží alespoň poškodit, aniž by tím poukázali na své vlastní problémy stejného ražení. K tomu redaktor Patrick Kennedy se svými bohatými zkušenostmi z průmyslu říká, že dle jeho názoru jsou softwarové i hardwarové útoky na moderní počítačové systémy obecně velice rozšířeny a týkají se každého velkého výrobce serverů v USA, Číně i jinde. Čili tahat do toho pouze společnost Supermicro je dle něj přinejlepším nezodpovědné. 
 
 
Nechme ale mluvit Applebouma, který byl dotázán právě na to, zda se dle něj daný problém týká jen firmy Supermicro. Odpověděl, že známky hacků našel v hardwaru různých firem, a to navíc ne pouze v serverech různých typů, ale i v rozhraních nejčastěji spojených se sítěmi a nebo také v samotných síťových zařízeních, dokonce i v ethernetových přepínačích. Právě na základě toho se nyní mluví i o tom, že se to může týkat třeba fyzických konektorů a portů RJ-45 a jiných, což ostatně dává smysl, protože do nich se takový hardware může celkem snadno ukrýt a lze si i představit provedení takové akce v čase mezi opuštěním továrny a dodáním zákazníkovi. 
 
Appleboum si osobně také myslí, že samotná společnost Supermicro s tím nemá nic společného, a to už jen proto, že daná věc nemá mít v mnoha případech nic společného se samotnou výrobou hardwaru, ale s dodavatelským řetězcem. Sám byl prý zapojen do vyšetřování, které se týkalo výměny krabic s hotovým hardwarem.
 
Čili Appleboum vidí jako marnou snahu hledat viníka v Supermicru nebo naopak na druhé straně ve firmách Apple, Amazon a dalších jeho zákaznících: "Je to globální věc. Proto si myslím, že Supermicro nyní trpí nátlakem od velkých hráčů v průmyslu. Míním tím opravdu velké firmy, které vědí, že mají ten samý problém a nyní tuto kauzu využívají k tomu, aby se mohly zbavit firmy Supermicro, namísto aby vystoupily s tím, že je to globální problém a že je třeba hledat řešení"
 
A jaké by takové řešení mělo dle Applebouma být? Jde o dvě opatření, z nichž jedno je nasnadě: upozornit druhou stranu, že tohle nebude trpěno, což je otázka politiky. Druhá věc vychází z technologií, kterými se zabývá právě i Sepio. Nicméně Appleboum dále mluvil obecně a uvedl, že firmy potřebují najet na politiku, která z jimi používaného hardwaru automaticky udělá podezřelý, a tedy sledovaný prostředek stejně jako v případě softwaru. Poukázal na nepoměr toho, že na obranu proti softwarovým útokům se vydávají miliardy dolarů a proti hardwarovým útokům téměř nic. 
 
Nakonec Yossi Appleboum ještě uvedl, proč se vůbec odhodlal poskytnout daný rozhovor. Chtěl být na rozdíl od zpráv Bloombergu přesně citován a byl rozzloben z toho, co se z celé záležitosti stalo a jak se zcela opominulo jádro věci. 
 


reklama