reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

YouTube bojuje proti extrémistům, zájemce přesměruje na protiteroristická videa

22.7.2017, Milan Šurkala, aktualita
YouTube bojuje proti extrémistům, zájemce přesměruje na protiteroristická videa
YouTube byl poslední dobou kritizován za nevhodný postoj ke klipům propagujících nenávist a extrémistické názory. Nově ale proti terorismu a extrémismu bude bojovat přesměrováváním na protiteroristická videa.
Extrémisté dnes dost často rekrutují své bojovníky pomocí sociálních sítí. Facebook chce kvůli tomu rozšířit tým lidí, kteří mažou závadná videa, YouTube měl naopak problém s reklamami u nevhodných videí, což se pochopitelně nelíbilo zadavatelům reklamy. Proto u některých youtuberů zrušil reklamy a zavedl kontroly obsahu. Nově chce ale bojovat se silnějšími formami extrémních názorů, přesněji řečeno zejména s klipy, které chtějí propagovat terorismus a rekrutovat nové bojovníky.
 
YouTube logo
 
Využije se Redirect Method od Jigsaw, která přesměrovává lidi zajímající se o závadná videa na speciální playlisty klipů, které jsou naopak protiteroristické a vysvětlují jak se věci ve skutečnosti mají. Otázkou je, jak něco takového bude vůbec účinné v praxi. Měření úspěšnosti nebude snadné, prozatím se hovoří alespoň o tom, jak moc budou vlastně předhozená protiteroristická videa sledována.
 
YouTube chce systém rozšířit i na další jazyky (zatím funguje pouze na klíčových slovech v angličtině), také chce vylepšit algoritmus strojového učení pro lepší automatickou adaptaci systému. Hovoří se také o větším cílení na Evropu, která je poslední dobou ve zvýšené míře sužována teroristickými útoky a rovněž chce rozšiřovat portfolio protiteroristických klipů. YouTube rovněž spolupracuje se společnostmi Facebook, Microsoft a Twitter v tomto boji a sdílí mezi sebou své zkušenosti, tedy co funguje a co nikoli.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama