reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Z Ataribox se stává Atari VCS, přijde už konečně na trh?

20.3.2018, Jan Vítek, aktualita
Z Ataribox se stává Atari VCS, přijde už konečně na trh?
Společnost Atari si chystala herní konzoli Ataribox, která měla vstoupit do předprodeje už minulý rok. Dosud se však tak nestalo a nyní už také víme, že se nebude jmenovat Ataribox, ale Atari VCS, neboli Video Computer System. 
Už od loňského roku také víme, že nyní již Atari VCS bude založena na jistém SoC od firmy AMD, které bude vybaveno grafikou Radeon, takže půjde o další herní konzoli s hardwarem této firmy vedle hlavní dvojky v podobě Xbox One a PS4 včetně nejnovějších verzí. Dosud jsme se ale nedozvěděli podrobnosti o tom, jaký výkon má zmíněné SoC nabídnout, ale lze očekávat, že to nebude nic na úrovni Xbox One X a PS4 Pro, i když výkon srovnatelný s původní Xbox One by možná mít mohlo. To ale čistě teoreticky, protože dle toho, co má na této konzoli běžet, by byl takový výkon spíše zbytečný.
 
 
Atari se zde snaží zaujmout také designem, který je skutečně propracovaný a využívá kombinaci plastu a dřeva, takže můžeme mluvit o retrodesignu, přičemž v případě joysticku vychází Atari z minulosti a minimalismu. Gamepad, který byl nyní nově představen, ale působí veskrze moderně, i když zrovna složitě a přeplácaně také nevypadá. 
 
 
Atari VCS bude provozovat vlastní verzi linuxového operačního systému a na trh přijde už s "tunami klasických her" známých právě z počítačů Atari. Právě proto lze tvrdit, že tato konzole asi nebude potřebovat vysoký výkon, ale je otázka, zda klasické hry budou její jediná nabídka. O hardwarové výbavě víme už jen to, že do ní bude patřit rozhraní HDMI, USB porty, Ethernet + Wi-Fi a čtečka karet SD. Právě tato čtečka a síťové rozhraní ukazují na to, že záběr této konzole bude širší než v případě NES Classic Edition a SNES Classic Edition od Nintenda a my se můžeme těšit na oficiálně podporovanou softwarovou rozšiřitelnost. 
 
Konzole se přitom měla dostat do předprodeje na konci minulého roku, avšak zástupce Atari sdělil, že bylo nutné zapracovat na jejím "ekosystému", takže byl nástup pozdržen. Aktuálně tak víme pouze to, že Atari chce teprve ohlásit termín začátku předprodeje, a to někdy v dubnu. 
 


reklama