reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Záplaty pro Meltdown a Spectre jsou vysoce problematické na starších CPU od AMD

9.1.2018, Jan Vítek, aktualita
Záplaty pro Meltdown a Spectre jsou vysoce problematické na starších CPU od AMD
Microsoft vypustil do světa aktualizaci KB4056892, která představuje prozatimní řešení pro exploity Meltdown a Spectre. Ukázalo se však, že na starších počítačích s procesory AMD způsobuje, že nelze nabootovat systém. 
Uživatelé, kteří na starších procesorech jako Athlon X2 dosud bez problémů používali i systém Windows 10 nyní uvádějí, že po aplikaci záplaty KB4056892 nemohou nabootovat, neboť jejich počítač je chycen ve smyčce bootovacích pokusů a restartů. Tu by mělo být možné vyřešit následovným vrácením změn, ovšem to prý také nefunguje, neboť v takovém případě se objeví už rovnou nekonečná smyčka pokusů o odinstalování dané záplaty. 
 
 
Microsoft na to vzápětí reagoval prostě tím, že pozastavil rozesílání KB4056892 na všechny počítače využívající procesor značky AMD, dokud se závada nevyřeší. Ještě by ale měl vydat prohlášení s řešením pro ty, které už daný problém postihl a ti v podstatě skončili s nepoužitelným počítačem. Na svých stránkách s podporou zatím jen popisuje, o co jde a píše, že ve spolupráci s AMD se snaží věc řešit. 
 
Neví se tak ani to, které procesory tento problém postihuje a v prohlášení Microsoftu se prostě mluví o "některých čipech AMD". V podstatě ale hází vinu právě na AMD, protože prohlašuje, že dané čipy "neodpovídají dokumentaci, která byla Microsoftu poskytnuta pro účely vyvinutí softwarových záplat řešících exploity známé jako Spectre a Meltdown". 
 
Ať za to může kdokoliv, jde o další příspěvek do sledu neblahých událostí v novém roce, které odstartovaly ihned po novoročním vystřízlivění. 
 
Zdroj: The Verge


reklama