reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Zážeh Beresheetu na orbitě zhatil reset počítače

28.2.2019, Jan Vítek, aktualita
Zážeh Beresheetu na orbitě zhatil reset počítače
Izraelský lunární modul Beresheet má aktuálně za úkol zvyšovat svou oběžnou dráhu, aby se postupně mohl dostat až k Měsíci. Proběhnout měl přitom jeden z hlavních zážehů, ale ten musel být odložen.
Izraelský Beresheet je už řadu dní na orbitě, kam jej vynesla raketa SpaceX Falcon 9. A že to nebyl její jediný náklad, Izraelci si nemohli zrovna poroučet v tom, do jaké výšky nad zem nebo i v jaké inklinaci bude jejich loď s lunárním modulem obíhat. Dostal se alespoň do vesmíru a pak už je na něm, aby se postupně dostal až k Měsíci pomocí vlastního motoru. 
 
 
Právě před jedním z hlavních manévrů se přihodila nepříjemnost, která však nebude mít snad žádné vážné následky. Když se Beresheet připravoval na zážeh motoru, který měl jeho apoapsidu, čili nejvyšší bod oběžné dráhy zvýšit až na téměř 120 tisíc kilometrů, jeho počítač se neočekávaně resetoval a pak už nebyl čas na provedení zážehu v tom správném bodě oběžné dráhy.
 
Aktuálně společnosti SpaceIL a IAI zkoumají získaná data a analyzují situaci, přičemž systémy lodi fungují už dobře, a to až na jediný a sice zařízení sledující hvězdy (star tracker). To slouží jako navigační zařízení k tomu, aby obsluha přesně věděla, kam je loď natočena, k čemuž se využívá světlo vybraných hvězd. Star trackery na Beresheetu ale nefungují dobře a SpaceIL má za to, že je to kvůli oslnění slunečním světlem. Více se k tomuto tématu zatím nedozvíme. 
 
Beresheet se tak měl už dostat na orbitu, která by jej zavedla až do výšky 140 tisíc kilometrů od povrchu Země, což znamená, že by se dostal už na třetinu vzdálenosti, která nás dělí od Měsíce. Pomocí dalších zážehů by svou orbitu prodlužoval, až k samotnému Měsíci, což jsou manévry, které se dělají v případě využití slabších motorů. Pro zvyšování apoapsidy by totiž bylo nejefektivnější, kdyby vesmírné plavidlo mohlo všechen potřebný tah uplatnit v jednom bodě, a to v periapsidě, čili nejnižším bodě orbity. To je ale nemožné a ve skutečnosti musí být motory zažehnuty kus před a kus po dosažení periapsidy. A když by to kvůli slabšímu tahu motorů mělo trvat až moc dlouho, manévr lze zefektivnit rozdělením na několik zážehů, k čemuž je tak zapotřebí i několik oběhů. Udělat se to ale i jinak a video naznačuje, že zážehy probíhají na cestě k Zemi a pak od Země.
 
 
Každý zážeh je také předem pečlivě vypočítaný, takže ten samý už nelze provést a je třeba upravit letový plán. Ten zahrnoval celkem pět zážehů a šestým by se měl Beresheet už dostat na měsíční orbitu, kde by pak zabrzdil a přistál. Neví se ale, co způsobilo reset počítače a je otázka, zda by ten mohl způsobit problémy, kdyby se stejná věc stala třeba během zážehu motorů. To už si musí vyřešit ve firmě SpaceIL. 
 


reklama