reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Zpoždění říjnové verze Windows 10 přineslo problémy výrobcům PC s ARM

13.11.2018, Jan Vítek, aktualita
Zpoždění říjnové verze Windows 10 přineslo problémy výrobcům PC s ARM
Microsoftu se opět nepodařilo vypustit novou verzi Windows 10 bez závažných problémů a nyní šlo rovnou o naše data, která mohla být v průběhu aktualizace smazána. Nová verze systému se přitom dosud neobjevila a to s sebou přináší potíže.
Je komické, že "říjnový" Windows 10 October 2018 Update má číselné označení 1809, které tak ukazuje na 9. měsíc 2018, čili září, ale tato aktualizace nepřišla v září, ani v říjnu, ale s konečnou platností bude vypuštěna snad ještě v listopadu. Těžko říci, když se i po odstranění chyby způsobující mazání uživatelských dat objevily další chyby. Toto prodlení má ale negativní dopad nejen na samotný Microsoft, ale také na jiné firmy, jako jsou výrobci počítačů. 
 
 
Problém se v tomto případě týká výrobců tzv. Always Connected PC vybavených procesory ARM. Předchozí verze Windows byla certifikována pouze pro zařízení s CPU Snapdragon 835, ovšem Samsung a jiní nyní nabízejí už nové počítače se Snapdragon 850. Ty by se měly dodávat právě s nejnovější verzí Windows 10, ale ta není k dispozici. Samsung a ostatní tak mají na výběr, buď budou nabízet své počítače v rámci nepodporované konfigurace, nebo je nebudou zatím nabízet vůbec. A předvánoční nákupní sezóna už přitom v podstatě probíhá. 
 
 
Na stránkách Petri.com můžeme najít, jaké procesory Intel, AMD a Qualcomm jsou podporovány v rámci jarní a dosud nevydané podzimní verze Windows 10. Microsoft měl zatím dočasně povolit prodávat počítače se Snapdragon 850 s Windows 10 1803, ale tento systém na nich nebyl testován. Nicméně že by takové počítače najednou začaly explodovat, formátovat disky či stahovat písničky Justina Biebera, to skutečně nelze čekat. Na druhou stranu, Windows 10 na ARM mají dost svých vlastních problémů a certifikaci podpořenou řádným testováním není radno podceňovat. 
 
Mezitím to už bude pomalu měsíc, co Microsoft stáhnul z trhu Windows 10 1809 a od té doby Insiderům nabídl několik sestavení, ovšem ve všech případech už systému chystaného na jaro 2019. Uživatelé žádající především nezabugovaný systém, čili povětšinou ti firemní, nyní často najeli na nový systém. Už se nečeká na první Service Pack systému, ale prostě se využívá o jednu či dvě velké aktualizace starší verze. 
 


reklama