reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

10 největších vychytávek Microsoftu do budoucna

20.11.2016, Michal Hala, aktualita
10 největších vychytávek Microsoftu do budoucna
Redaktor webu Neowin Andy Weir zveřejnil počátkem týdne dost dlouhou úvahu o deseti potěšeních (původní termín) z Redmondu s ohledem na budoucí vývoj. Pojďme se na ně společně podívat, rozhodně je to pestrý a zajímavý výběr.
Pokud chcete kompletní argumentaci Andyho Weira, mrkněte na původní článek. Já k oněm deseti vychytávkám (moje pojmenování) přidávám jen vlastní stručný komentář, abych jen neopisoval cizí myšlenky.

HoloLens – nechápu, proč se kolem nich dělá takový humbuk. Za danou hodně vysokou cenu se z nich masová záležitost hned tak nestane. Ale jako technologický demonstrátor určitě ano a dokážu si představit, že v mnoha profesích může jít a rozhodně půjde o dost radikální inovaci.

Microsoft Research – tahle redmondská laboratoř už vypustila celou řadu věcí včetně různého softwaru založeného na umělé inteligenci a s jejími produkty se budeme určitě ještě setkávat. Pokud od nich chcete zkusit něco konkrétního, doporučuji aplikaci ICE pro tvorbu panoramat z fotek i z videa (hledejte tady). Je uživatelsky moc komfortní a spokojí se s fotkami a videem z mobilu.

AI a strojové učení – tuto oblast nemůže Redmond opomíjet, protože se postupně stává základem budoucí tsunami inovací, které po mém soudu zásadně promění oblast softwaru a jeho představitelného i nepředstavitelného použití, včetně rozhraní člověk-počítač. Rozpoznávání řeči, počítačové vidění, inteligentní asistentka, tohle všechno už tu je a zatím pozvolna to mění náš způsob práce s počítači. Ale bude toho čím dál tím víc a v mnohem zajímavějších formách. Zatím je Redmond pořád na začátku průniku AI do běžné praxe a třeba Cortana se má rozhodně co zlepšovat. Ale za pár let?

Boti – tenhle bod se překrývá s předchozím, takže se nebudu opakovat. Snad jen, že i tady je Microsoft spíš na počátku, ale zkusme mu dát trochu čas. Za chvíli se s jeho boty dost možná budeme setkávat na každém kroku.

Cloud – tady jsou inženýři a odborníci z Redmondu už docela daleko jak technicky, tak marketingově. Cloud generuje Microsoftu nezanedbatelnou a stále rostoucí část příjmu a jeho význam určitě bude růst i nadále jak finančně pro něj, tak službami pro jeho zákazníky.


Universal Windows Platform


Multiplatformní vývoj – pokud tady Redmond uspěje (třeba s Xamarinem), bude to jen dobře. Výsledkem by mohlo být posílení Linuxu, což by rozhodně nebylo špatně, tak macOSu, kde platí totéž. Hezky je tu vidět, že zatímco na jedné frontě Microsoft získává (vývojářské nástroje), na druhé si sám pod sebou řeže větev (Windows). Ani nárůst mobilních desítek v důsledku multiplatformního vývoje by nebyl na škodu, byť to dnes už zní spíš jako sci-fi.

Universal Windows Platform – i tohle zatím vypadá jako sci-fi a spíš čím dál víc. Byť čistě prakticky jsme tomu blíž, než když tenhle koncept v Redmondu ohlašovali (viz předchozí bod). Uvidíme, co se s tím dá dělat. Jestli se ještě dá něco dělat.

Windows 10 – v takovém souhrnném přehledu samozřejmě nemohou chybět Windows 10. Byť jde o rozporuplně hodnocený systém, spoustou lidí dílem právem, dílem z pochybných důvodů kritizovaný. Nicméně pokud by Microsoft plošně zapracoval na stabilitě nových verzí, dal uživatelům vetší možnost ovládat, co a kdy se bude updatovat a celkově dal uživatelům všech edic větší vládu nad systémem, šlo by o výborný OS.

Rodina Surface – tahle rodina zařízení všech typů se utěšeně rozrůstá a vypadá to, že co nový přírůstek, to nový chyták pro uživatele. Šéf programu Panos Panay platí za kouzelníka a na co on a jeho inženýři sáhnou, to se jim daří.

Hraní – tak Xbox určitě není špatná platforma, byť není dominantní. Ale protože hraní neholduji, omezím se jen na komentář, že připravované verze Xboxu vypadají dobře.

Co k těmto deseti bodům říkáte vy? Vidíte to podobně, nebo úplně jinak?

Zdroj: Neowin
reklama