reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

14nm procesory Core 5. generace oficiálně představeny

6.1.2015, Jan Vítek, aktualita
14nm procesory Core 5. generace oficiálně představeny
Společnost Intel sice již loni na podzim uvedla na trh své první 14nm procesory, ovšem šlo pouze o pár modelů Core M určených pro drahé a vysoce mobilní počítače. Nyní si už přichystala 14 dalších procesorů Core plus Pentium a Celerony.
Můžeme tedy říci, že pátá generace procesorů Core, čili Broadwell, je konečně tu. Očekává se však, že ta ovlivní především trh s mobilními počítači, kde 14nm výrobní proces přijde z hlediska spotřeby velmi vhod, ale do světa desktopových PC příliš nezasáhne. Jde jednak o to, že ještě tento rok bychom se měli dočkat procesorů Skylake, tedy Core 6. generace a potom jsou procesory Broadwell z hlediska architektury v podstatě jen zmenšené Haswell. A pak je tu ještě jedna maličkost, Intel zatím ještě žádné desktopové Broadwell nepředstavil.





Při srovnání mobilních Haswell a Broadwell však v žádném případě nemůžeme říci, že jde pouze o novou výrobní technologii. Díky tomu, že nová technologie umožnila Intelu o více než třetinu zmenšit čip a navíc na něj vměstnat o 35 % více tranzistorů, ten si mohl dovolit velmi zapracovat na grafickém jádru, jež zabírá většinu plochy celého čipu, tedy alespoň v případě procesoru s HD Graphics 6000 či Iris 6100, jak ukazuje následující obrázek. Dle Intelu jsou nové procesory o 22% rychlejší ve hrách, o polovinu při konverzi videa, mluví také o mírně lepší produktivitě samotného uživatele (otázka je, co je tím míněno) a pak se můžeme těšit na nižší spotřebu a z toho vyplývající delší výdrž na baterie. To jsou ale pouze ilustrační údaje, však je zřejmé, že v případě výdrže na baterie závisí konečný výsledek na mnoha různých faktorech.

Intel tyto údaje dle vlastních slov založil na testování pomocí 3DMarku (IceStorm), softwaru Cyberlink MediaEspresso HD pro zpracování videa, Sysmark 2014 testoval produktivitu a pak to bylo sledování HD videa na notebooku s 40Wh baterií.





Nové procesory jsou vybaveny celou škálou různých grafických jader. Máme tu základní HD Graphics u nejslabších Celeronů a Pentií. Pak tu je HD Graphics 5500 u základních modelů Core, ty lepší pak mají HD Graphics 6000 a nejlepší se mohou pyšnit jádry Intel Iris Graphics 6100, jež by měly být vybaveny vlastní rychlou cache. Rozdíly mezi nimi jsou pak především v počtu shaderů. HD Graphics 6000 společně s Iris jich mají 48 (o osm více než nejlepší jádra z předchozí generace), řada 5500 má pak polovičních 24 a základní HD Graphics jen 12. To je hlavní ukazatel výkonu, jinak frekvence grafických jader zůstávají v podstatě stejné a točí se kolem 1000 MHz.

Vedle toho byly představeny i nové funkce a technologie, jako je RealSense a Voice Assistant. První z nich by mohl být jistou odpovědí Intelu na Kinect od Microsoftu. Jde tedy o rozpoznání gest či grimas pomocí kamery a Intel uvádí, že půjde i o 3D skenování objektů, které si pak budeme moci třeba zhmotnit na 3D tiskárně. Uvidíme někdy příště, co konkrétního tato technologie zvládne. Voice Assistant pak není nic jiného než obdoba Siri či Cortany, čili osobní hlasový asistent, kterému můžeme pokládat ústní dotazy nebo mu prostě diktovat. Pak se můžeme ještě těšit na novou verzi Intel WiDi 5.1 pro bezdrátový přenos obrazu a výkonné rozhraní Intel Wireless Gigabit, které to umožní.





Dále si Intel připravil takové malé srovnání dvou generací, a to v podobě nového Dell XPS 13 s Core 5. generace, ovšem vedle něj není jeho přímý předchůdce, ale ultramobilní notebook z roku 2010. Je tak jasné, že nový Dell zadupe mobilního dědečka do země ve všech posuzovaných ohledech, takže tím se není třeba více zabývat.

Nové procesory jsou určeny pro celou škálu různých mobilních PC, což jsou tedy klasické notebooky, zařízení 2 v 1 nebo různé konvertibilní tablety. Vedle toho však budou využity i v desktopových počítačích typu All in One a také v miniaturních PC, což jsou v případě Intelu NUC.




- klikněte pro zvětšení -




- klikněte pro zvětšení -




- klikněte pro zvětšení -


Mezi nové procesory tak patří nejvýkonnější čtveřice modelů s TDP 28 W, ovšem většina z nich má maximální spotřebu pouze 15 W. Zajímavé je, že ani jeden nový procesor není čtyřjádrový a naprostá většina má dvě jádra podpořená Hyperthreadingem. Co se týče taktovacích frekvencí, pak i zde máme základní takt zvyšovaný pomocí technologie Turbo Boost 2.0, která rozlišuje zátěž jednoho jádra, dvou jader a pak tu je i kolonka zátěže všech čtyř virtuálních jader, ovšem ta nemá nikde vyplněnou hodnotu. Všechny představené procesory mají pouzdro BGA, čili nejde o socketové modely.

Najdeme je tak pouze v hotových počítačích či na nových deskách pro Intel NUC. První modely se začnou objevovat již brzy.

Zdroj: TZ Intel
reklama