reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Algoritmus umí na 80% detekovat internetového trolla

20.4.2015, Jan Vítek, aktualita
Algoritmus umí na 80% detekovat internetového trolla
Pro diskutující, kteří vědomě a rádi provokují v internetových diskuzích, se vžilo označení internetový troll a právě na ně se zaměřili pracovníci ze Stanfordu a Cornellu. Napsali algoritmus, který dokáže trolly již po několika příspěvcích odhalit.
Internetoví trollové jim k tomu ostatně sami nahrávají svým chováním, které v řadě případů nese jisté známky repetice nebo vzory, jež se dají více či méně snadno odhalit. Možná že se tedy už zanedlouho dostanou administrátoři diskuzí do rukou účinný nástroj, který je sám upozorní na potenciální trolly, přičemž tvůrci ze Stanfordu a Cornellu říkají, že jejich algoritmus je dokáže odhalit s téměř 80% jistotou, a to již po 5 příspěvcích. S trolly se dnes potýká snad každá internetová diskuze a zvláště ty anonymní a široce zaměřené či neodborné. Zvláště aktivní jsou také na serverech Twitter a YouTube.





Vývojáři ke své práci využili komentářový systém Disqus z těch nejvíce navštěvovaných stránek jako CNN, Breitbart či IGN a po 18 měsíců analyzovali přes 40 milionů komentářů od 1,7 milionů uživatelů a v úvahu vzali také 100 milionů plusových a minusových bodů, jimiž uživatelé hodnotí příspěvky jiných. Z toho pak vyčlenili ty uživatele, kteří byli označeni za trolly a získali data, dle nichž mohou určit rámec jejich chování.

Zjistili pak, že trollové se obyčejně zaměřují na několik málo diskuzních vláken a získávají v průměru více hodnocení od ostatních uživatelů (samozřejmě převážně negativní). Ve výčtu také bylo, že do diskuze přispívají irelevantně, ale je otázka, co tím je konkrétně myšleno. A samozřejmě je tu fakt, že čím větší zájem takový troll pozvedne, tím větší má radost a pak je i aktivnější, čili "nekrmte trolly".

Výzkum byl finančně podporován Googlem, takže je pravděpodobné, že z něj nakonec vznikne něco prakticky použitelného. Na identifikaci trolla se 79% přesností tedy stačí jen pět jeho příspěvků a o jedno procento se tato přesnost zvedne v případě, kdy se zjistí, že některý z příspěvků byl moderován nebo moderátorem diskuze smazán. Otázka ale je, jakou definici internetového trolla vůbec vývojáři využili k zaškatulkování nevhodně se chovajících diskutérů a zda se v tom neohlíželi především na negativní hodnocení od ostatních uživatelů. Pak by za trolla mohl být označen člověk jen s nepohodlným a nevětšinovým názorem.

Zdroj: Hexus.net
reklama