reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Alza.cz skrývá vlastníky i obrat

3.10.2008, Marek Šalanda, aktualita
Alza.cz skrývá vlastníky i obrat
V minulém článku jsem upozornil na změnu vlastníka společnosti Alza.cz a poodhalil možné důvody takové změny. Po zveřejnění článku svolila Alza.cz k rozhovoru a navíc se v obchodním rejstříku objevily nové zajímavé skutečnosti. Přinášíme vám tedy celý rozbor vlastnictví nejen kolem Alza.cz.
Alza.cz (nový název společnosti Alzasoft) uspořádala 1. října tiskovou konferenci, na které zveřejnila řadu zajímavých informací. Bohužel ty nejdůležitější jsou neověřitelné a jsou jen tvrzením Alza.cz. Navíc vlastnictví kyperskou společností se Alza na tiskové konferenci nevěnovala vůbec.

Po minulém článku vás přesto asi nejdříve bude zajímat právě vlastnictví Alza.cz. V obchodním rejstříku najdete nově další dvě firmy, které vlastní kyperská společnost L.S. Investments Limited. Jsou jimi Alza Systems a L.S. Czech Real Estates. Zeptal jsem se na celé pozadí Jana Samko, marketingového ředitele Alza.cz:

Marek Šalanda: Proč nyní došlo ke změně vlastníka Alza.cz?
Jan Samko: V červnu došlo pouze k zápisu změn spojených s vytvořením holdingu, které probíhaly už loni. V roce 2007 se skupina investorů dohodla s Alešem Zavoralem, že podpoří expanzi společnosti Alza.cz a dále rozšíří pole působnosti z prodeje také do dalších oblastí. Příkladem je společnost Alza Systems.

Co má Alza Systems nabízet?
Vedle představeného zařízení PayBox pro zjednodušení plateb v hotovosti to mají být další novinky v oblasti elektronického nakupování a platebních systémů.

Kolik má zaměstnanců?
V současné době zvažujeme přesun několika pracovníků zabývajících se vývojem z Alza.cz do Alza Systems. Podle plánu bychom během roku mohli mít do 25 pracovníku nebo využijeme možnosti outsourcingu.

Nemyslíte si, že může kyperský vlastník Alze uškodit v očích koncových zákazníků?
Kyperská společnost funguje jako holding zastřešující více aktivit. Kypr je součástí Evropské Unie a poskytuje velmi dobré podmínky pro zakládání nových společnosti. Proto jsme si ho zvolili.

Kdo tedy stojí za L.S. Investments Limited?
Stojí za ní spolu s Alešem Zavoralem další soukromí investoři. Nemám k dispozici jejich přesnou strukturu. (pozn. redakce: Existenci nějaké skupiny investorů či strategického investora se nepodařilo nijak prokázat.)

L.S. Investments Limited tedy vznikla před rokem, a to účelově?
Holding vznikl za účelem expanze Alza.cz a možnosti rozdělit současné aktivity do dalších společností, jako je zmíněná Alza Systems.

Nebo jako L.S. Czech Real Estates? Za jakým účelem vznikla tato společnost?
Jde o realitní společnost, která má najít místo pro naše nové sídlo, postavit nám novou budovu a hledat místa pro naše nové pobočky.

Kam se chcete přesunout?
V současné době místo hledáme, ale chceme zůstat v centru, abychom byli nadále dobře dostupní zákazníkům.

Kde všude budete chtít otevřít další pobočky?
V květnu jsme otevřeli pobočku v Brně. V budoucnu bychom rádi pokryli všechna velká města v ČR.

Z krátkého rozhovoru je patrné, že Alza.cz nechce a nebude zveřejňovat své vlastnické pozadí. Důvody pro volbu Kypru jsou také jasné a vlastně jsem je osvětlil již v minulém článku – souvisejí nejen s tím, co říká pan Samko, ale pravděpodobně také s výhodnějšími daněmi. Namátkou jsem však prošel vlastnické vztahy v několika dalších významných firmách, které prodávají přes internet (Alza.cz je uvádí jako své největší konkurenty):

Jméno společnostiVlastníci
Odkud pochází vlastníci
Alza.cz a.s.L.S. INVESTMENTS LIMITED
Kypr a ?
Czech Computer s.r.o.Josef Matějka, Ivona Matějková
ČR
Internet Mall, a.s.Netretail Holding B.V.
Nizozemí
KASA.cz s.r.o.Ing. Petr Kasa, Martin Kasa, Tomáš Richter, Josef Dospiva, Arca Capital Bohemia, a.s. (100% vlastněná Arca Investments, a.s. z Bratislavy, její vlastník už není ale znám)
ČR, SR a ?
Vltava Stores, a.s.GPL Limited
Normanské ostrovy a ?

Zdroj: www.justice.cz


Z krátkého přehledu lze rychle zjistit, že přesun vlastníků do tzv. daňových rájů je častým pravidlem a z pěti prověřených firem má jen Czech Computer zcela jasné majetkové pozadí.


Obrat Alza.cz je také nejistý

I když firmy přesouvají své vlastníky kvůli nevýhodnému daňovému prostředí v ČR, snaží se alespoň o průhlednost svých hospodářských výsledků, i když by nemusely. Mají sice za povinnost zveřejňovat své účetní uzávěrky, ale pokud to neudělají, nehrozí jim žádný postih. Zveřejnění je tak spíše v morální rovině.

Jméno společnosti
Poslední zveřejněná účetní uzávěrka
Alza.cz a.s.
2003
Czech Computer s.r.o.
2007
Internet Mall, a.s.
2006
KASA.cz s.r.o.
2006
Vltava Stores, a.s.
2007 (ve výroční zprávě)

Zdroj: www.justice.cz

Z tabulky vidíme, které společnosti své výsledky zveřejňují pečlivě a které je tají. Zde je Alza.cz jedinou firmou, která své výsledky již několik let nezveřejňuje. Na tiskové konferenci sice představila čísla, která jsou nad ostatními hráči, ale nelze je nijak ověřit (loňský rok údajně skončila s obratem kolem 2,2 mld Kč a letošní by se chtěla dostat ke 3 mld Kč).


Co se tedy v Alze stalo?

Firma provedla optimalizaci po všech směrech, která by se dala přirovnat k velkému úklidu. Přejmenovala se z Alzasoft na Alza.cz, stabilizovala se marketingově a utřídila si svoji obchodní strategii. Alza.cz se bude věnovat dál internetovému prodeji a vedle ní vznikly další firmy na jiné činnosti. Alza Systems bude vyvíjet a případně prodávat jiným firmám na trhu řešení pro internetový prodej. L.S. Czech Real Estates pravděpodobně postaví novou budovu a bude ji dalším firmám v holdingu pronajímat (jde o běžnou praxi).

Vedle toho Alza.cz přesunula vlastníka zastřešujícího celý holding na Kypr a ze snahy o konkurenční výhodu (?) či o něco jiného se vyhýbá zveřejňování svých hospodářských výsledků ve Sbírce listin svého rejstříkového soudu.
reklama