reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD Anti-Lag+ na úrovni driverů se po fiasku vrátí už brzy, potvrzuje AMD

16.2.2024, Milan Šurkala, aktualita
AMD Anti-Lag+ na úrovni driverů se po fiasku vrátí už brzy, potvrzuje AMD
V říjnu loňského roku AMD přišlo s technologiemi Anti-Lag a Anti-Lag+ pro snížení prodlev i na úrovni driverů, nicméně bylo z toho nemalé fiasko, protože funkce sahala do souborů her, což vyústilo v bany. AMD ji tak v této formě zrušilo, ale měla by se vrátit.
Vývojáři ovladačů se stále snaží zlepšovat výkon grafických karet a optimalizovat je pro nejrůznější hry. AMD stejně jako Nvidia přišla s novými technologiemi včetně dopočítávání snímků Fluid Motion Frames (FMF) v rámci FSR 3, které mohou využívat i funkce Anti-Lag a Anti-Lag+. Ty by měly snižovat latence, které může FMF přinášet. Zajímavé byly především v tom, že mohly fungovat i na bázi ovladačů, tedy i pro hry, které samy o sobě oficiální podporu pro tyto technologie AMD neměly. Jenže jak se ukázalo, AMD dosahovalo lepších výkonů obcházením DLL knihoven, což pak online hry považovaly za cheatování. Výsledkem byly bany pro hráče, kteří tyto funkce měli aktivované. Nejvíce se to týkalo hry Counter-Strike 2, nicméně stejný problém se pak projevil např. i u Call of Duty: Warzone.
 
 
AMD tak ovladače stáhlo ze stránek a funkce řady Anti-Lag tak byly dále k dispozici jen u her, které měly oficiální nativní podporu. Na X (Twitteru) se ale objevila otázka ohledně znovuuvedení Anti-Lag+ na úrovni ovladačů, přičemž Frank Azor z vedení herní části AMD potvrdil, že se tak stane brzy. Co přesně to znamená, to těžko říci, ale hádat by se z toho daly asi týdny.
 
Připomeňme ještě, že AMD se chystá rozšířit i nativní podporu FSR 3 ve hrách. Dočkat by se jí mělo The Alters, Black Myth: Wukong,  Crimson Desert, Cyberpunk 2077, Dying Light 2 Stay Human, EVE Online, Frostpunk 2, House Flipper 2, Nightingale, Pax Dei, Remnant II, Squad, The Thaumaturge, Warhammer 40,000: Darktide, Warhammer 40,000: Space Marine 2 a Warhammer Age of Sigmar: Realms of Ruin. Má se rozšířit i podpora pro starší verzi FSR 2.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama