reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD odhalilo svou serverovou budoucnost, přijde i ARM

18.6.2013, Jan Vítek, aktualita
AMD odhalilo svou serverovou budoucnost, přijde i ARM
Společnost AMD dnes přišla na veřejnost se svou strategií a roadmap týkající se serverových procesorů, která jí má pomoci ke zpětnému získání podílu v oblasti serverů a datových center. Právě datová centra a cloudově orientované servery...
Společnost AMD dnes přišla na veřejnost se svou strategií a roadmap týkající se serverových procesorů, která jí má pomoci ke zpětnému získání podílu v oblasti serverů a datových center. Právě datová centra a cloudově orientované servery dnes zažívají velký rozmach, takže příležitost tu pro AMD jistě je.




- klikněte pro zvětšení -


Zveřejněná roadmap se týká nejbližíš budoucnosti, čili tohoto a příštího roku, kdy se mají dostat na světlo světa nejen klasické procesory x86, ale také serverová APU a vedle toho i SoC založená na jádrech ARM Cortex-A57.

V nejbližší době se dostanou na trh především Opterony série X "Kyoto", které budou orientovány na pracovní stanice a malé servery, kam přinesou 28nm technologii a technologii APU, čili spojení čtyř jader Jaguar a grafické architektury Graphics Core Next, a to s TDP pouze 9 až 22 W. Následovat je pak budou Seattle se zmíněnými jádry ARM Cortex-A57, čili kompletně jiná architektura. Strategií AMD tak je dle vlastních slov snaha nabídnout řešení, jehož výkon a možnosti budou šité přímo na míru, čímž budou šetřeny především provozní náklady. Firmě tak jde především o poměr výkonu na watt spotřebované energie.

A právě v tom mají excelovat především ARMové Seattle, jež přijdou nejdříve jako osmijádrové a pak jako šestnáctijádrové modely s předpokládanou pracovní frekvencí nad 2 GHz. Nabídnout pak mají 2 až 4x vyšší výkon oproti Opteronům řady X i lepší poměr výkonu a spotřeby. Podporovat budou až 128 GB DRAM, nezapomnělo se ani na zabezpečení provozu a dokonce tu bude i integrovaný 10Gb Ethernet. A budou to také první procesory s podporou Freedom Fabric, čili následovníka dnešního Hyper Transportu.

O třídu výš stojí rovněž 28nm Berlin, což budou opět APU (nebo i jen CPU) založená na architektuře x86 a jádrech Steamroller. Ta budou zase první serverová APU využívající architekturu HSA (Heterogeneous System Architecture), která má značně usnadit programování aplikací využívajících výhody APU. Jejich očekávaná nízká spotřeba má umožnit masivní nasazení v rackových serverech.

A nakonec tu máme procesory Warsaw, což už budou klasické serverové procesory vyráběné 32nm procesem a vybavené 12 či 16 jádry Piledriver. Od nich tedy nemůžeme očekávat výrazný technologický posun, protože 32 nm a Piledriver jsou u AMD již dlouho realitou. Nicméně jejich výhodou díky tomu bude možnost snadného upgradu systémů založených na procesorech Opteron 6300, čili postačí prostá výměna procesoru.

Serverová budoucnost v AMD tedy vypadá velmi pestře a zajímavě.

Zdroj: TZ AMD
reklama