reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
15.8.2006, Milan Šurkala, článek
Dnešním dnem vstupuje na trh nová generace oblíbených serverových procesorů AMD Opteron, které během tří let své existence dosáhly velmi slušných prodejních úspěchů. Na to, čím se tato nová generace bude od té předešlé odlišovat, se podíváme v tomto článku.
wrah | 16.8.20063:00
Jen tak mimochodem, jak má fungovat rebootování spolu s technologií virtualizace? Má být možno rebootovat jen jeden systém, a ne celý počítač? Jestliže ano, tak jak..
Odpovědět0  0
Ondrej Ivanic | 16.8.20069:21
Na zaciatku sa spusti hypevisor ktory ma nastarosti spustanie inych OS, ktore su uplne nezavisle. Hypervisor prideluje zdroje ostat. systemom ­(pamat, cpu, karty, ...­). Virtualizovat sa uz da dnes, napr pomocou XENu ale kedze este nieje podpora na urovni CPU tak je potrebne modifikovat operacny system a teda vteraz sa daju virtualizovat len Linuxy a podobne systemy. Ked pridu virtualizacne technologie potom si nad XENom mozes spustit aj WinXP ­(trochu podivnym sposobom to ide aj teraz­)

Ak si chces skusit virtualizaciu zober si nove Suse kde je XEN, ale neviem ci to bude fungovat aj z live DVD.
Odpovědět0  0
wrah | 16.8.200610:25
Děkuji za vysvětlení.
Odpovědět0  0
jarab77 (7) | 16.8.200613:53
mě by zajímalo, zda se u virtualizace dá uvažovat o nečem takovém, jako, že bych provozoval dva desktopy ­(linux, windows­) mezi kterýma si budu přepínat?
jak se řeší řízení hardware jako grafická karta, síťová karta, rozdělení HDD, zvukovka, řadiče?
jeden ten os co bude na pozadí vše uvolní aby si to druhý převzal? nebo bude nutno třeba mít zapojené dvě grafické karty a každy systém dostane jednu přidělenou?
Odpovědět0  0
Re: Virtualizace a reboot | 16.8.200618:02
Sam som sa o virtualizacnu technologiu nezaujimal, ale dufam, ze ti odpoviem spravne.
Ako sis mohol vsimnut tato technologia je hlave pre servre, kde nie je potrebne mat ku kazdemu OS aj zvykovy a graficky vystup.
Zoberiem si na prikladnu ukazku nejaky server. Ak ti bude bezat naraz niekolko sluzieb alebo OS tak nepotrebujes na kazdy OS svoju obrazovku. Nastavis jednu vec a prepnes sa do druhej, za behu samozrejme bez narusenia inej operacie. Vyhoda hardwarovej virtualizacie je tiez ta, ze vie optimalne a podla potreby pridelovat volne prostriedky.
Sietova karta nie je problem, pretoze signal obsahuje adresy a presne vie kam sa ma dopravit. U harddisku to bude obdobne, ak si vytvoris viacero particii a tak sa kazdy bude hrat na svojom piesocku ako sa hovori.
No a podobne by to islo aj so zvukom a obrazom. Ak by bol zvukovy vystup digitalny a nie analogovy, tak podla adresnych kodov by sa vedelo priradit do ktorych reproduktorov ma ist aky zvuk. A presne podobne by to bolo aj u obrazu.
Odpovědět0  0
MuVo | 25.8.200613:25
Vyskusajte si VMware workstation, tam je to uplne bezproblemove. Sucasne moze bezat viacero OS, napriklad mne bezi Ubuntu, Mandriva, aj WinXP naraz a jednoducho si medzi nimi preklikavam a vsetky pritom bezia naraz !!! Kazdy virtualny stroj ma vlastnu sietovu kartu, vlastnu IP adresu, bez problemov. Len je treba mat velku RAM, predsa len kazdy potrebuje mat aspon 512MB na svoj beh. zdravim
Odpovědět0  0
ptipi | 16.8.20061:33
Co se dá na tohle říct ­- jsou to prostě reklamní materiály AMD a vzhledem k tomu, že papír­(a internet­) snese všechno...
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.