reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD se zlobí, kvůli banu nemůže dodávat procesory firmě Huawei, Intel ale může

18.3.2024, Milan Šurkala, aktualita
AMD se zlobí, kvůli banu nemůže dodávat procesory firmě Huawei, Intel ale může
Už před pár lety byl uvalen ban na dodávky amerických technologií čínské společnosti Huawei. Jsou zde ale i výjimky, jako je ta pro Intel. Ta se logicky nelíbí konkurenčnímu AMD, které mělo u Huawei velmi dobrou pozici.
Obchodní válka mezi USA a Čínou je nejčastěji zmiňována v souvislosti s bývalým americkým prezidentem Donaldem Trumpem a společností Huawei. Ban na dodávky amerických technologií této společnosti ji takřka zlikvidoval na poli smartphonů, firma se ale nedala a postupně se jí daří posouvat dopředu se i bez nich. Tento ban ale není absolutní a může mít výjimky v podobě licencí. A takovou licenci získala společnost Intel ještě za Trumpa, což se logicky nelíbí konkurenční společnosti AMD, která podobnou licenci nedostala, což považuje za nefér.
 
Citelné je to i proto, že AMD mělo u Huawei velmi dobrou pozici a v roce 2020 činil jeho tržní podíl v noteboocích čínské společnosti velmi pěkných 47,1 %. Počátkem loňského roku to už bylo jen 9,3 %, zatímco Intel vzrostl na dominantního dodavatele s 90,7% podílem. Proslýchá se, že AMD mělo podat požadavek na odnětí licence pro Intel, neboť dle něho není fér, aby jedna společnost takto byla zvýhodněna na úkor jiné. AMD samo o sobě o licenci zažádalo pod Bidenovou administrativou v roce 2021, ale zatím nemělo dostat žádnou odpověď.
 
Dle AMD takto společnost utrpěla škody ve výši 512 milionů USD, které mohlo vydělat za procesory dodávané firmě Huawei, a to jde jen o škody na poli procesorů. Abychom si to uvedli do kontextu, AMD mělo za poslední čtvrtletí příjmy 6,17 mld. USD a čistý příjem 667 mil USD dle GAAP, resp. 1,25 mld. USD dle non-GAAP. Předpokládá se však, že Intelu nebude tato licence dále prodloužena.
 
Zdroj: reuters.com, wccftech.com, obrázek (autor: Nick Knupffer, CC BY-NC-SA 2.0, přes Flickr)


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama