reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
8.6.2015, Michal Hala, aktualita
Alespoň to tvrdí web PC Magazine. A odvolává se na analytiky, kteří tvrdí že ani uvedení nového operačního systému společnosti Microsoft nepovzbudí prodeje osobních počítačů. A uvádí několik důvodů, proč se to nestane.
Michal Hala (115) | 9.6.201516:20
Pánové díky všem za Vaše zajímavé pohledy na věc.

Víceméně se vším souhlasím, jenom s těmi notebooky bych to viděl jako Jimmz147. Taky si na ně moje okolí zvyklo s bednou už ode mě dlouho nikdo poradit nechtěl. Zato s notebooky chtějí poradit skoro všichni. A od té doby, co jsem sám přesedlal před deseti lety na notebook, tak už bych také neměnil. Přiznávám se, že používám jen kancelářské aplikace a jediný grafický program ­(Xaru­).

Ale zase přítelkyně je úplně spokojená na multimediálním desktopu, co má pod stolem v pokoji. :­-)
Odpovědět0  0
blue.sun (268) | 10.6.20159:23
Ono je to i o prostoru v domácnosti. Kdo má megahangár, může si tam pro celou rodinu naskládat každému jeho vlastní bednu s obřím monitorem a spoustou kravin okolo. Kdo nemá, vybírá podle možností. Já mám na počítač málo místa, takže notebook ­(byť sedmnáctka­) je jasná volba. Možná ho časem nahradím All in one řešením, ale pořád to bude co nejkompaktnější varianta, abych účelně využil prostor.
Výkon notebooků stačí takřka na cokoli a pokud s nimi lidi nedělají moc velké kraviny, vydrží i více, než ty dva roky záruky. Což zase na druhou stranu udělá málokdo, přístup lidí je občas děsivý.
Odpovědět0  0
pidalin (1478) | 10.6.201515:44
To je typická výmluva, že to neni kam dát. Bydleli jsme v paneláku v malinkym bytečku ­(tak bydlí většina lidí v Praze a ve velkejch městech­) a počítače maj taky. Je to jenom o tom rozumně vyřešit tu domácnost, vždycky se najde kam to dát. Třeba u mámy má jeden počítač v obejváku a ségra druhej u sebe v pokoji. Má pokoj snad 2x3 metry a taky se to tam vešlo.
Odpovědět0  1
pidalin (1478) | 10.6.201515:47
Ono pokud chcete ten notebook používat normálně a nezničit si přitom zdraví tak normální stůl je potřeba taky a výhody PC jsou jednoznačný. Když někdo nutně nepotřebuje tu mobilitu ­(což drtivá většina lidí nepotřebuje­) tak je koupě notebooku nesmysl. Určitě každá domácnost by měla mít aspoň jeden pořádnej stolní počítač. Notebooky pak ať si koupěj když chtěj ostatní členové rodiny ale určitě by měl bejt v bytě jeden normální počítač s výkonem, s normálnim slušnym monitorem, s reprákama a s pohodlnym posezem pro dlouhý sezení.
Odpovědět0  1
pidalin (1478) | 10.6.201515:48
O výkon už dneska až tak nejde, pokud teda člověk nehraje hry, pak je notebook nesmysl. Ale jde o ten komfort. Na notebooku nemáte komfortního nic, klávesnice jsou všechny chicklet, monitory jsou TN panely s příšernym obrazem a reproduktory jsou na úrovni telefonního sluchátka. Pokud chce někdo na tom notebooku rozumně pracovat tak si k němu stejně musí připojit aspoň klávesnici a myš.
Odpovědět0  1
blue.sun (268) | 13.6.201521:27
No... co na to říci. Asi je jejich život jen ten počítač. Inu, každému dle jeho chutí, což trotl tvého typu nepochopí.
Odpovědět0  0
pidalin (1478) | 13.6.201523:28
Mínuskuj si jak chceš, většina lidí to už po letech trápení s notebookem pochopila že na doma je stolní PC.
Odpovědět0  0
Pavel Matějka (1578) | 9.6.201511:19
se o zvyšování spotřeby počítačového výkonu starali vlastně jen výrobci foťáků neustálým kynutím datových objemů. Vidím to sám, z letité DSLR mi lezou RAWy 9 MB velké, z nového ­"profikompaktu­" 19 MB. A hned mám důvod upgradovat 6 let starý krám, protože se s těmi RAWy prakticky nedá pracovat.

Jenže, přišla bída na kozáky ­- většina lidí dnes fotí mobilem ­(nebo tabletem­), fotku na místě zprzní nějakým przničem typu Instagram a pověsí na Facebook. A je po ptákách.

Takže zbývají už jen hráči.
Odpovědět1  0
ananta (34) | 9.6.20158:43
Až klesnout ceny 4k monitorů, mnoho lidí zjistí, že jejich miláčkovi došel dech:­-­)
Odpovědět0  0
pidalin (1478) | 9.6.20157:20
Je to jenom móda, ze svýho okolí vidim že klasický PCčka se zase vracej. Lidi maj po letech znova zájem o stavbu stolního PC a zbavujou se svejch nespolehlivejch notebooků. Notebooky umíraj uplně na úkor tabletů a hlavně mobilů, ale klasickej domácí počítač nic nenahradilo a ani nahradit nemůže vzhledem k tomu že notebooku už nefrčej. Tablet ani mobil stlní PC nenahradí a proto lidi s příchodem tabletů a velkejch mobilů maj zase zájem o stolní PC protože už nechtěj notebooky. A notebook byl zase jediný zařízení který mohlo teoreticky konkurovat stolnímu PC.
Stačí se podívat na diskuze kde se řeší hardware, na herní weby a tak dále...nechápu že to v těch statistikách neni vidět a nebo je to možná jenom čistě českej nebo evropskej trend ale já prostě vidim novou éru stolních PC. Hlavně dneska už ani nejde koupit slušnej notebook za rozumnej peníz, všechno je to spotřební zboží a když chce člověk něco slušnýho tak prostě musí sestavit PCčko, jinak to dneska nejde. Před pár lety byl velkej výběr notebooků, dneska neni z čeho vybírat. Jsou tam stovky modelů a všechno je to uplně to samý, liší se to jenom logem co je na tom nalepený. A rychlejší jedinci už to prokoukli a vracej se ke stolnímu PC který je spolehlivý a vždycky dělá to co člověk chce a ne že ho po 2 letech musim vyhodit protože se ulomilo výko nebo odešla základní deska.
Odpovědět0  1
tomasjerry (208) | 9.6.20157:46
Suhlasim, tento ­"trend­" mozem potvrdit :­)
Hlavne su sklamany velkou nespolahlivostou notebookov.
Odpovědět0  0
Jimmz147 (145) | 9.6.20158:18
S většinou Vašeho komentáře souhlasím, snad kromě toho ústupu notebooků. Mám v okruhu klientů značnou část lidí, kteří klasické PC nahradili notebookem z důvodu prosté pohodlnosti. Ano jsou to notebooky za 10­-12k a ano skutečně jsou spotřebním zbožím, ale to že si ho můžou přenést kam a kdy chtějí je pro ně prostě lepší­/pohodlnější než PC.
Myslím, že na velkém ústupu jsou naopak tablety. Ani nevím, kdy jsem naposledy pro někoho tablet objednával.
Jako příklad zabijácké aplikace, kterou zmiňuje autor v článku, bych viděl virtuální realitu. To bude dle mého opravdový žrout výkonu a důvod k nákupu nového PC.
Odpovědět1  0
pidalin (1478) | 9.6.201516:43
Notebook neni pohodlnější, naopak, ničí to záda a krk. Tablet jsem pro nikoho neobjednával několik let. Dneska frčej hlavně velký mobily. A notebooky už známejm vybírat odmítam, prostě jsem řekl že s tim nechci mít nic společnýho a po pár letech už to snad pochopili a nikdo mě s notebookama neotravuje. Když chce někdo sestavit nebo upgradovat PC tak neni problém, ale s notebookama fakt nechci mít nic společnýho.
Odpovědět0  0
Pavel Matějka (1578) | 9.6.201518:34
Já u notebooku ležím na břiše ­- to s PC nejde. :­-­) Ovšem ten minulý mi umřel po 27 měsících ­- grafický čip ­- HP už nekoupím.
Odpovědět0  0
pidalin (1478) | 9.6.201518:53
U PC člověk dneska tráví prakticky většinu volnýho času a tomu musí bejt to prostředí přizpůsobený. Nemůžu trávit hodiny denně leženim na břiše s notebookem nebo někde na zemi bez anatomický židle jenom s notebookem na nohách a s prohnutejma zádama. To bych brzo skončil v nemocnici. Většina lidí už to pochopila po tý asi 7 letý notebookový mánii. Je to o zdraví. Notebook je pro lidi co opravdu nutně potřebujou mobilní plnohodnotnej počítač s desktopovym OS. Pro ostatní lidi je stolní PC a nebo někde venku mobil s WiFinou jako nouzovka kdy chci zjistit kdy mi jede vlak nebo něco. Teď jsem taky stavěl PC ségře. Po letech nekonečnejch problémů, výměn různejch notebooků a neustálýho řešení púroblémů jsem řekl A DOST, budeš mít stolní PC a tečka. Notebook si kup za svoje prachy když si je vyděláš.
Odpovědět0  1
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.