reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Arctic připravuje Freezer pro Threadrippery a slibuje i bezhlučné chlazení

21.2.2019, Jan Vítek, aktualita
Arctic připravuje Freezer pro Threadrippery a slibuje i bezhlučné chlazení
Společnost Arctic si vzpomněla opět na své kořeny, a sice chladiče procesorů. Připravuje si Freezer 50 TR, model určený speciálně procesorům AMD Threadripper a slibuje přitom i provoz s "0 dB". 
Arctic Freezer 50 TR však není žádný opravdový speciál, který by dokázal pasivně uchladit i procesory Threadripper s jejich 180W či 250W TDP. To možná zvládne, ale rozhodně ne na jejich plný výkon, takže jde o podobnou funkci jako v případě moderních grafických karet. Jejich ventilátory se mohou v klidovém provozu zastavit a v případě Freezeru 50 TR to bude stejné. Ventilátory se zastaví, pokud PWM signál klesne pod 5 % maximálních otáček, což značí i to, že procesor není v zátěži a má spotřebu, na niž by měl pasiv stačit. A pokud stačit nebude, teplota stoupne a s ní dostanou ventilátory impulz se zase roztočit. 
 
 
Popisek chladiče dále mluví o adresovatelných RGB diodách pro podsvícení, dvou ventilátorech (nejspíše 140mm), snadné instalaci, osmi heatpipe tvořících rovněž styčnou plochu a pak také dostaneme přibalenou teplovodivou pastu Arctic MX-4. 
 
 
Samotný chladič je "zakapotovaný", takže jeho žebra jsou obklopena plastovými kryty, což nevypadá zrovna jako vhodný prvek pro zajištění pasivního provozu. Naopak pro usměrnění toku vzduchu při aktivním chlazení to může být lepší. 
 
 
Z fotografie to vypadá, že mezi zploštělými heatpipe na základně chladiče budou jen malé mezery, respektive že heatpipe budou uloženy hned vedle sebe bez mezer, ale opravdu rovnou plochu bez prohlubní i tak jako obvykle nevytvoří. Konstrukce je jinak klasická sendvičová se dvěma samostatnými kusy žebroví.  
 
Arctic už o Freezeru 50 TR neprozradil nic bližšího, takže se ani nedozvíme, jaké maximální TDP zvládne uchladit. Zvládnout by měl ale právě přinejmenším 250 W. 
 
Stejně tak se nedozvíme, kdy by tento model měl dorazit na trh a s jakou cenou. 
 
Zdroj: Anandtech


reklama