reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

ARM Cortex-X5 údajně v problémech kvůli příliš vysoké spotřebě

21.2.2024, Milan Šurkala, aktualita
ARM Cortex-X5 údajně v problémech kvůli příliš vysoké spotřebě

Nové procesory na architektuře ARM budou moci využívat velmi výkonných jader ARM Cortex-X5. Zdá se ale, že připravovaná novinka zrovna nevyniká v efektivitě a trpí na velmi vysokou spotřebu, která má negativní vliv na výkon. 

Procesory na architektuře ARM mohou (ale nemusí) využívat jader vyvíjených ARMem známé jako Cortex. Např. Apple si dělá jádra vlastní, MediaTek naopak využívá Cortexy, v případě posledních generací až Cortex-X4. Nyní se objevují informace o připravovaném nástupci Cortex-X5. Tato novinka by měla dále navýšit výkon, nicméně se dle neoficiálních informací ukazuje, že jí začíná chybět to, co vždy šlo ARMům nejlépe, efektivita. Proslýchá se totiž, že nová jádra X5 sice dosahují vysokých výkonů, nicméně při vysokých frekvencích mají už opravdu hodně vysokou spotřebu.
 
Výsledkem testů je to, že Cortex-X5 natolik rozpaluje celý procesor, že tím způsobuje throttling, tedy omezování výkonu sama sebe i dalších jader, což ve výsledku způsobuje, že procesor dosahuje překvapivě špatných vícevláknových výkonů. Nyní je otázkou, zda mu nepomůže alespoň výroba 3nm procesem. Cortex-X5 by se měl objevit v procesoru MediaTek Dimensity 9400. Naopak Apple má u svého A18 Pro stejně jako u předchozí generace A17 Pro upřednostnit lepší efektivitu před až nesmyslně vysokým výkonem, který je spíše v teoretické (benchmarkové) rovině než té praktické.
 
Zdroj: wccftech.com


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama