reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Astronauti z ISS poprvé vkročili do nafukovacího modulu BEAM

7.6.2016, Kateřina Hoferková, aktualita
Astronauti z ISS poprvé vkročili do nafukovacího modulu BEAM
Experimentální obytný modul BEAM je úspěšně nafouknutý na ISS a nyní do něj poprvé vkročili i dva astronauti, aby provedli potřebnou kontrolu. I po počátečních problémech s nafukováním vypadá BEAM v pořádku.
Obytné moduly, které se dají ve vesmíru roztáhnout, jsou důležité, protože při přepravě nezaberou příliš místa a ve vesmíru astronautům poskytnou potřebný prostor navíc. Poté, co se nafukovací vesmírný modul BEAM (zkratka pro Bigelow Expandable Activity Module) od společnosti Bigelow Aerospace povedlo úspěšně roztáhnout do plné velikosti, bylo astronautům povoleno dovnitř poprvé i vstoupit.

Při nafukování se modul BEAM potýkal s problémy a nechtěl se roztáhnout, nakonec se vše vyřešilo tím, že se materiál musel nechat ve vesmíru uležet. Po dvou dnech v sobotu 28. května se tedy nafouknutí podařilo a nyní modul BEAM poprvé navštívili astronauti, aby vše zkontrolovali, zjistili, jestli je modul v pořádku, a sesbírali data ze senzorů.





Do modulu BEAM v pondělí vstoupili dva astronauti z Mezinárodní vesmírné stanice - astronaut NASA Jeff Williams a Rus Oleg Skripočka. V první řadě odebrali vzorky vzduchu a stáhli data ze všech senzorů. Podle jejich slov bylo v nafukovacím modulu chladněji, konkrétně byla naměřena teplota 6,6 °C, ale to odpovídalo očekávání. Jeff Williams také reportoval, že uvnitř nenašel žádné stopy po kondenzaci a že modul vypadá nedotčeně a v pořádku. Astronauti zároveň vnitřek rozšířitelného modulu BEAM i natočili, takže je možné vidět, jak to v modulu po nafouknutí na ISS vypadá.


Naplánovány jsou už i další návštěvy BEAMU, které se uskuteční dnes a ve středu, vstupní poklop BEAMU však musí být z bezpečnostních důvodů po každém vstupu hned uzavřen. Při těchto dodatečných návštěvách se plánuje umístění dalších senzorů a zařízení na sběr dat o teplotě nebo míře radiace. Celý experiment s modulem BEAM má trvat dva roky, přičemž budou probíhat pravidelné kontroly, návštěvy a testy, termíny dalších kontrol však ještě nejsou stanoveny.

Modul BEAM má tu výhodu, že na kosmické lodi Dragon od SpaceX, která ho na Mezinárodní vesmírnou stanici dopravila, nezabíral ve své vyfouklé podobě příliš mnoho prostoru. V plánu je na ISS dopravit i mnohem větší nafukovací modul B330, který se má do vesmíru dostat okolo roku 2020. Tyto rozšířitelné vesmírné moduly najdou své velké uplatnění především při plánovaných misích na Mars.

Zdroje: engadget.com, NASA

reklama