reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asus P4C800-E: Ideální společnice pro Pentium 4

11.8.2003, Igor Viduna, článek
Asus P4C800-E: Ideální společnice pro Pentium 4
Desky Asus asi nemusíme našim čtenářům představovat. Jejich cena sice nebývá nejnižší, ale jde o zavedené výrobky s dobrou pověstí, které se vyznačují dobrými taktovacími schopnostmi i vysokým výkonem, takže si svoji klientelu vždy najdou. Dnes vás seznámíme s deskou Asus P4C800-E Deluxe.
Jako již tradičně začneme pohledem na zadní panel desky. Zde naleznete čtyři USB 2.0 porty, jeden FireWire, analogový SPDIF výstup, síťový konektor RJ45, výstup zvukové karty a ostatní standardní věci jako 2x PS/2, 1x sériový port a 1x paralelní port.

Ty zvídavější z vás nemohla nenapadnout otázka, kde se skrývá výstup integrované grafické karty... Odpověď je nasnadě, i když vás asi nepotěšíme. VGA výstup na desce prostě není! To vás ale nemusí zase tolik trápit. Čipová sada integrovaným grafickým jádrem nedisponuje, a proto by přítomnost takovéhoto konektoru pro nás byla přinejmenším překvapující.


Obr.06 - Vše je krásně přehledné...
Pro detail klikněte myší


O celém čipsetu jsme mluvili již výše, a proto vám ukážeme jenom fotku North Bridge. Chladič na čipu je pasivní a mohutný - klasická vizitka Asusu. Mezi chladičem a čipem North Bridge je samozřejmě teplovodivá pasta.

Podpora AGP 8x či Dual-DDR400 je samozřejmostí. Také vysvětlíme poněkud složitější situaci ohledně pamětí. Paměti DDR400 fungují pouze s procesorem na frekvenci 800MHz. Zde pak paměti DDR333 běží na frekvenci 320MHz. A pokud zvolíte starší procesor s FSB 533MHz, musíte se spokojit pouze s DDR333 (a tedy i s o poznání nižším výkonem). Na North Bridge je pak možno připojit až dva Gigabitové síťove řadiče (tzv. Communication Streaming Architecture - CSA).


Obr.07 – Točí se, točí? Netočí, je pasivní! :-)


Obr.08 - Pohled "pod pokličku"...


Teď vám ukážeme přímo South Bridge ICH5R. Zde se trošku rozepíšeme zejména o podpoře RAIDu, která není zrovna bez výhrad. Jde totiž pouze o RAID 0, tedy tzv. Stripping. Ten má sice výhody zejména po stránce výkonu a rychlosti práce s disky, ale z hlediska bezpečnosti dat už méně... Proto jsme velmi ocenili, že výrobce přidal externí RAIDový čip, který poměrně omezené funkce South Bridge rozšířil. Díky němu přibyly na desce další dva porty Serial ATA - tentokráte s plnou podporou RAIDu a jeden ATA133 se stejnými funkcemi. South Bridge samotný tedy obsluhuje 2 Serial ATA porty (RAID 0) a dva ATA100 porty. O další věcech jako podpora 6-kanálového audia atd. jsme již psali v úvodu.



Obr.09 – South Bridge ICH5R


Na desce však nalezneme ještě jeden diskový řadič - je jím Promise 20378. Tento čip je řadičem RAIDového pole – RAID 0, RAID 1 a RAID 0+1. A to jak pro dvě IDE zařízení, tak i pro dva Serial ATA disky. Celkově máte tedy k dispozici 4 Serial ATa porty - dva s podporou pouze RAIDu 0 a dva s plnou podorou RAIDu (0, 1 a 0+1). Dále pak tři porty pro IDE, z nichž jeden (ATA133) taktéž zvládá RAID 0, 1 a 0+1. Další dva jsou pouze ATA100 a bez podpory RAIDu. Celkově tak docházíme k číslu až 10 disků...


Obr.10 - Čip Promise 20378 a jeho parta...
Pro detail klikněte myší


Také jsme se již zmínili o Gigabitovém Ethernetu – čip Intel 82547EI Gigabit Ethernet Controller je napojen přímo na North Bridge sběrnici, která dosahuje teoretické prostupnosti až 266MH/s (tzv. Communication Streaming Architecture - CSA). Teoretická prostupnost sítě tak stoupá na 1000 Mbitů/s.



Obr.11 - Síťový čip Intel 82547EI


Firewire už v současnosti není takový hit, ale stále patří k novinkám a rozhodně se stává čím dál tím užitečnějším. O provoz se stará čip VIA VT6306. K dispozici máte dva porty. To nás zprvu trošku zmátlo, protože čip podporuje až tři porty a navíc se i přídavný bracket honosí dvěma porty, což nám ve spojení s jedním na desce souhlasilo. Vysvětlení jsme se ale nakonec dopátrali - na bracketu jsou obě velikosti Firewire konektorů a máte tak možnost vybrat si (a zapojit) "toho pravého". A to je ve výsledku celkem dobré řešení.


Obr.12 - čip VIA VT6306


Obr.13 - Bracket s porty Firewire
Pro detail klikněte myší

Integrovaný zvukový kodek je čip ADI 1985. Tento čip zvládá 6-kanálový Surround (2 přední, 2 zadní, 1 centrální reproduktor a 1 kanál pro Subwoofer). Ještě k tomu je opatřen podporou SPDIF-Out.Analogový výstup je přímo na desce a případně můzete dokoupit i bracket s výstupem optickým.



Obr.14 - Zvukový čip ADI 1985


Nyní vám ukážeme bracket se čtyřmi USB 2.0 porty - ten sice šetří místo uvnitř PC, ale je otázka, jestli v něm nebude poněkud méně místa, budete-li chtít do takto plně obsazeného i např. USB flash disk... Tím výrobce ušetřil místo pro game-port, se kterým se ne a ne rozloučit, i když je možné, že to ještě stále někdo ocení...


Obr.15 - USB porty se vždy hodí...


Obr.16 - A ty seš tu ještě?


O množství kabelů a kablíků jsem již psali, nyní vám je ukážeme na fotografii. Na fotce dále vidíme čtyři Serial ATA kabely včetně napájecích redukcí, dva kabely ATA100, jeden ATA33 a disketový kabel. Pokud je nevidíte, věřte, že jsou všechny černé...


Obr.16 - Všechno pohromadě...
Pro detail klikněte myší


Nyní už nám zbývá pouze ukázat vám fotku manuálů a intalačního CD. Užitečný může být i disk WinDVD Suite (interVideo), který obsahuje programy WinDVD (přehrávač), WinDVD Creator (zachytávání videa a vypalování na DVD) a WinRip (grabování MP3).


Obr.17 - No comment... :-)
Pro detail klikněte myší

Zvláštní funkcí desky je tzv. Instant Music. Jde o funkci BIOSu, která dovoluje přehrávat na PC hudební CD pouze s použitím klávesnice, i když je systém uspaný (tzn. že nemůže být úplně vypnutý). Zde jsou pevně dané klávesy, které jsou k tomuto účelu výrobcem pevně určeny. Na výběr ale máte dvě možnosti způsobů ovládání - buď podle šablony (viz. obrázek) nebo klávesami typu "Space" či "Enter" apod. - popis ovládání je pochopitelně v manuálu.


Obr.18 - Šablona pro Instant Music
Pro detial klikněte myší


Nyní se ještě blíže zmíníme o taktovacích možnostech desky:
  • systémová frekvence CPU: 100 MHz - 400 MHz (1 MHz)
  • násobič: 8 x - 28 x
  • napětí CPU: 1,55 V - 1,95 V (0.0125V)
  • napětí AGP: 1,5 V - 1,8 V (0,1 V)
  • napětí DDR: 2,55 V - 2,85 V (0,1 V)
  • možnost fixního nastavení frekvence AGP / PCI
  • verze BIOSu: 1008






Obr.19 - Omluvte nižší kvalitu obrazu... :-)
Pro detail klikněte myší
reklama