reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asus ROG Swift PG32UQ přichází se 144Hz Ultra HD a HDMI 2.1

13.1.2021, Jan Vítek, aktualita
Asus ROG Swift PG32UQ přichází se 144Hz Ultra HD a HDMI 2.1
Společnost Asus si na začátek tohoto roku přichystala nový model 32" monitoru ROG Swift, který se chlubí panelem typu IPS, na němž nabízí rozlišení Ultra HD a 144Hz obnovovací frekvenci. Krmit jej můžeme pomocí nového rozhraní HDMI 2.1. 
Asus ROG Swift PG32UQ je pochopitelně primárně herní náčiní, které je určeno pro velice náročné zákazníky. Ti se mohou těšit na rovnou 32" obrazovku založenou na technologii IPS, která nabízí rozlišení 3840 x 2160 (138 ppi) a až 144 Hz, čili náročný bude i samotný tento monitor, a to na výkon připojené sestavy. Podporováno je tu VESA DisplayHDR 600 a nová verze rozhraní HDMI 2.1, a to na dvou portech.
 
 
Tato novinka se dále může pochlubit velice rychlou odezvou, a to 1 ms GtG, což je na IPS skutečně slušné, a přitom dokáže z 98% pokrýt barevný prostor DCI-P3 s Delta E < 2. Můžeme tak očekávat i velice dobré podání barev. 
 
 
Díky HDMI 2.1 je tak novinka od Asusu připravena i pro moderní konzole Xbox Series X/S a PlayStation 5, v jejichž případě využije až 120Hz obnovovací frekvenci. Na PC můžeme využít i rozhraní DisplayPort 1.4, a to s využitím VESA Display Stream Compression (DSC) při plném rozlišení Ultra HD na 144 Hz. 
 
Synchronizace je řízena pomocí FreeSync Premium Pro a nechybí zde certifikace NVIDIA G-Sync Compatible. Výrobce k tomu přihazuje ještě vlastní ASUS Variable Overdrive pro rychlejší odezvu panelu, přičemž tato funkce se bude adaptovat s ohledem na snímkovací frekvenci her, neboť hry vykreslující se s vyššími FPS snesou i větší overdrive a naopak. Uživatel si zvolí v pětiúrovňové stupnici jen míru agresivity, s níž má Variable Overdrive pracovat. 
 
Asus bohužel ještě neposkytuje podrobné specifikace tohoto monitoru a ani se ve své zprávě nezmínil o tom, kdy a s jakou cenou jeho ROG Swift PG32UQ přijde na trh. 


reklama