reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asus uvede dual-mode monitor PG32UCDP, zvládne 4K při 240Hz nebo FHD při 480Hz

27.12.2023, Milan Šurkala, aktualita
Asus uvede dual-mode monitor PG32UCDP, zvládne 4K při 240Hz nebo FHD při 480Hz
Asus brzy uvede nový herní monitor ROG Swift PG32UCDP OLED, který je zajímavý tím, že jde o dual-mode model. To znamená, že uživatel si může vybrat mezi vysokým rozlišením a vysokou frekvencí.
Počátek roku 2024 bude ve znamení příchodu dual-mode monitorů. LG nedávno představilo jeden takový model UltraGear 32GS95UE, který bude mít patrně totožný panel jako nový monitor od společnosti Asus. Jmenuje se ROG Swift PG32UCDP OLED a dual-mode zde spočívá v tom, že hráč si může vybrat, zda upřednostní vysoké rozlišení nebo vysokou frekvenci. Vrací se nám tu v jiné podobě vlastnost monitorů typická pro někdejší CRT, kdy zvolené rozlišení ovlivňovalo maximální dosažitelnou obnovovací frekvenci. Naštěstí dnes už to nebude výběr mezi max. rozlišením při obvykle nesnesitelně blikajících 60 Hz nebo nižší rozlišení s vyššími a méně únavnými frekvencemi, ale spíše výběr mezi skvělou a ještě lepší frekvencí (navíc u LCD a OLED už obnovovací frekvence tímto způsobem neovlivňuje blikání). Dual-mode režim známe už také z některých herních televizí a projektorů.
 
Nový monitor Asusu s 32" úhlopříčkou tak uživatelům umožňuje výběr mezi vysokým rozlišením UHD 4K s vysokou obnovovací frekvencí 240 Hz, nicméně pokud by taková frekvence byla málo a uživatel by se spokojil s nižším rozlišením (typicky e-sporty), pak může nastavit rozlišení jen Full HD, což ale umožní dosáhnout dvojnásobně tak vysoké frekvence 480 Hz. Další detaily o monitoru se dozvíme patrně za pár dní na veletrhu CES 2024.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama