reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
Diskuze k článku: Bezpečnost: XP vs. Vista (1)
5.5.2009, Jiří Černý, článek
Datum vydání Windows 7 se rychle blíží. Až do té doby jsme však víceméně odkázáni na používání XP, případně Vist. Jak si tyto dva operační systémy vlastně stojí z hlediska bezpečnosti a co by nejen domácí uživatelé měli znát, chtějí-li mít v tomto směru lepší pocit?
audax | 10.5.20091:42
účet host je implicitne zakázaný v každej štandartnej inštalácii wxp,takže zakazovať zakázané trošku postráda zmysel,problém s quicktime nieje problém xp ale softwaru od apple a portal secunia sa tiež občas ­"secne­"-môj os symbian vyhodnotil ako zastaralý ,nezaplátovaný IE5.5 vo svojom online bezpečnostnom scane,takže aj ich info treba brať s určitou nezaujatou rezervou.To, že nefunguje nejaký total commander alebo jeho plugin považovať za chybu operačného systému je tiež trošku od veci.Autor zrejme nepozná fakt,že wxp home v normálnom režime nepozná žiadne konto administrator,pozná len users a owners,ale nepozná administratora,pokial existuje,v inom, ako núdzovom režime je ignorovaný,takže žiadny inštalátor nemá reálny dôvod zisťovať niečo ohladne konta administrator a jeho hesla.XP home nemá žiadne šifrovanie súborov,to má verzia professional,takisto home verzia nemá gpedit.msc a podobné utility,takže po bezpečnostnej stránke je na tom horšie ako kvalitne nastavený win98­/ME.A zakazovať aktualizácie.....nemá zmysel pokračovať dalej
Odpovědět0  0
vvv | 7.5.200915:24
Jsem svoje reakce trochu přehnal, omlouvám se... U těch aktualizací, ale jde o to, že naprostá většina z nich je potřeba a stejně by si je uživatel měl nainstalovat a těch pár ­(4 do roka?, odhad, naposledy NET Framework 3.5­) ­"zbytečných­" aktualizací normálního uživatele jistě trápit nebude. K tomu odkazu, stejně ten uživatel nepoznal, která aktualizace to způsobovala a stejně by si ji při ruční instalaci aktualizací nainstaloval ­(dal by na rady od MS­), akorát by s tím měl víc práce. Ale s tou kontrolou máte pravdu ­(sám mám na ručně :­-­). A tu radu, že mít zaplátovaný a aktualizovaný počítač, doufám ještě zmíníte někdy příště :­-­). Ten článek jsem četl jenom proto, že tam zmiňujete v úvodu a v nadpisu Visty, o nich se ale v tomto dílu neobjevila ani zmínka, tak snad příště...
Odpovědět0  0
imperator (1) | 7.5.200913:43
Můžete nějak rozvést důvod Vaší věty:
tuto platformu jsem si mimochodem v mezičase dostatečně stačil znechutit a k dnešnímu dni ji doslova nemůžu přijít na jméno.
Odpovědět0  0
libb (12) | 21.5.20096:56
tady jsem přestal číst. Podobné nepodložené blafy mě dokážou znechutit. V .NETu programuju a nechápu, co autorovi na té platformě vadí?
Odpovědět0  0
Slahoun | 24.5.20093:03
Tu vetu sem ­(zrejme pro mou snizenou inteligenci jakozto uzivatele + programatora na platformach .Net a java­) pro jistotu precetl nekolikrat abych se ujistitl, ze ctu spravne. A zbytek sem taky docetl, abych se ujistil, ze prvni cast nebyl jen laciny zert. A osobne panu autorovi nezavidim jeho pocitacovy zivot ­- neb je ocividne sevren do klesti ­"mizernych­" service packu a ukrutnych frameworku. Na jeho miste bych asi nevahal vyuzit alt+f4 ­- aneb nejisteny seskok ze znacne vyvyseneho bodu smerem ku tvrdemu podkladu. My ostatni se mozna smirime s myslenkou ­"ze to aspon trosku fungovalo­" a ze to je defacto pase v dobe Visty a potazmo Win7.
Odpovědět0  0
xsmij09 (40) | 7.5.20098:59
Slovo optimální vyjadřuje nejlepší možné = je nesmysl ho jakkoli stupňovat.
Odpovědět0  0
ozana (100) | 6.5.200910:03
existuje jen Sunbelt Personal Firewall ­(ti KPF odkoupili)
Odpovědět0  0
vvv | 6.5.200920:33
Jen další důkaz, že autor tento článek malinko nezvládl... Beztak některé pasáže zkopíroval ze svých předchozích textů... Psát teď o XP, když už za ­"chvíli­" vychází o dvě generace novější systém, je už trošku mimo... Tím se nechci dotknout uživatelů XP, kterých je jistě ještě pořád nejvíc.
Odpovědět0  0
Jiří Černý (20) | 6.5.200922:05
Nic jsem odnikud nekopiroval. Pokud se nejaka pasaz podoba necemu co jsem napsal uz drive, neni to rozhodne jeste ­"kopirovani­" a uz vubec ne umysl ­- mozna by bylo vhodne trochu vice vazit slova. Nejspis mate pocit, ze nemam nic jineho na praci, nez kazdy svuj novy clanek jeste porovnavat se vsemi ostatnimi drive publikovanymi texty. Duvod proc jeste zminuji XP jsem jasne uvedl hned v uvodu ­- pokud vam XP uz nepripadaji zajimave, nemusite si o nich prece nic cist.

Co se Keria tyce, tak se omlouvam, pokud to nekomu skutecne az tak strasne moc vadi. Mam zkratka Kerio dlouhodobe zafixovane jako Kerio, na Internetu ho lze take stale dohledat jako Kerio ­(respektive coby ­"Sunbelt Kerio Personal Firewall­") a troufam si rict, ze rada zde pritomnych lidi je na tom stejne tak...
Odpovědět0  0
housenka | 7.5.20099:09
ale existuje ... mám ho tu staženej, poslední verze kterou tu mám je 4.2.2 z roku 2005 ­(kdyby neexistoval, tak bych ho nemoh mít :P ­- když už slovíčkařit)
Odpovědět0  0
zjs (83) | 5.5.200913:29
ať žijou Visty, ať žijou Visty, ať žijou Visty!
Odpovědět0  0
aglarond (29) | 5.5.200910:49
V clanku sa pisalo:­"Tak například při instalaci Windows XP Home nezjišťoval instalátor heslo administrátora a tudíž byl systém nechráněný.­"
Tak by ma zaujimalo, ako bol system nechraneny? Voci comu nechraneny? Vzdialene sa na konto bez hesla prihlasit nejde. Co ine hrozi cloveku bez hesla? ­(Pokial viem, tak lahko uhadnutelne heslo, ake ma 90% ludi je pod windows horsie ako ziadne heslo.)
Odpovědět0  0
jfb | 5.5.200914:57
To taky moc nechápu. Ve Win XP Home se lze na administrátora přihlásit jen v nouzovém režimu, takže pro většinu lidí to je ochrana dostatečná
Odpovědět0  0
HADES (42) | 5.5.20098:13
Ty doporučení v článku mi moc nesedí, používám jiné techniky pro zabezpečení PC s widlema než vypnutí Centra zabezpečení nebo Automatických aktualizací. Taky ty doporučené firewally nepatří mezi nejlepší, osobně preferuju Comodo s integrovaným antivirem. Lamy by se radami v článku raději neměli řídit
Odpovědět0  0
pleva (67) | 5.5.20099:36
Musím souhlasit. Doporučení se mi nelíbí a říci, že kdysi byla díra, proto to neoužiju je trochu nedostatečný argument.

Z firewallů dnes jednoznačně comodo, je to jednička i ve srovnání s komerčními firewally. ­(některé autorem doporučené u mě vyvolají spíše pláč­)

Nesouhlasím s tím,že by Firewall MS byl úplně k ničemu, v současné době mám systém s firewallem windows ­(komplet záplatovaný­), bez antiviru a nákazou netrpím a počítač není jako řešeto. Microsoft poctivě záplatuje. ­(jde o to, co člověk tahá domů a spouští­)


Antivirus není nezbytný, ale musíte být opatrní e nespustit co najdete
Odpovědět0  0
dd@dd.dd | 6.5.20090:59
Test firewallu ­(casto aktualizovany­) zde:
http:­/­/www.matousec.com­/projects­/proactive­-security­-challenge­/results.php

Comodo vychazi rozhodne nejlepe ­- taky nezere moc zdroju apod.

Kerio a Zone alarm jsou sracky ... existuje prilis mnoho technik jak je obejit.
Odpovědět0  0
vvv | 5.5.200922:34
Souhlas, méně pokročilí uživatelé by si automatické aktualizace měli nechat zapnuté a i ostatním by to neuškodilo... Autor je v tomto trochu mimo. Prý deset rad, jak zabezpečit PC a tu nejzákladnější a nejdůležitější radu a to pravidelně zaplátovat a aktualizovat PC jaksi pomine a dokonce radí vypnout aktualizace...
Odpovědět0  0
Jiří Černý (20) | 6.5.200921:52
Ono to nikomu neuskodi jen do te chvile, nez si nevedomky nainstaluje neco, co v pocitaci vlastne vubec mit nechce a pak se uz jen divi nasledkum ­( namatkou http:­/­/usenet.jyxo.cz­/microsoft.public.cs.desktop­/0612­/nejde­-explorer­-ale­-skype­-jo.html­)

Neradim nikomu ­"neaktualizovat pocitac­", ale zkratka jen vypnout automatiku a udrzovat si radeji kontrolu nad tim, co vsechno se mi do pocitace dostava. Kazdy uzivatel uz jiste i bez podobnych prispevku dokaze posoudit sam, zda na to ­"ma­", ci ­"nema­".
Odpovědět0  0
Vladimir (24) | 5.5.20090:35
V clanku mi chyba doporucenie pracovat pod uctom standardneho uzivatela a nie pod uctom s administratorskymi pravami. Podla tohoto clanku: http:­/­/www.dsl.sk­/article.php?article=7009
je 92% bezpecnostnych chyb menej zavaznych ak uzivatel nema administratorske prava. Tie percenta su samozrejme diskutabilne, ale bezpecnost je bez debaty lepsia.
Odpovědět0  0
Jiří Černý (20) | 5.5.20099:13
Administratorsky ucet ­(jakozto jednu z nejzakladnejsich veci­) jsem zminoval hned v prvnim dile sveho ­"bezpecnostniho serialu­". Cimz soucasne netvrdim, ze neni dobre ho lidem pripominat casteji. Pokracovani ale jeste budou. :)
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.