reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
Diskuze k článku: Bezpečnost: XP vs. Vista (2)
24.6.2009, Jiří Černý, článek
V druhé části tohoto článku se budu věnovat již výhradně operačnímu systému Windows Vista. Slovo „výhradně“ ovšem není až tak dalece přesné – některé z níže zmiňovaných utilit vám totiž budou fungovat i pod XP, i jinými Windows. Povětšinou se ale jedná o nástroje, které se na scéně objevily právě až společně s příchodem Vist, a proto o nich také píšu až nyní. Obdobně celou řadu tipů z minulého dílu lze samozřejmě využívat ve Vistách, stejně jako v XP.
jackputak | 27.11.201022:15
zdar plis mam takej problem, admin mi nainstaloval battlefield bad company 2, to je v poradku, ale chce to updatnout verzi kdyz to zapnu, a nemuzu, protoze mam vypnuty UAC, nevite jak ho normalnim uzivatelem zapnout, dik moc
Odpovědět0  0
skejpa (122) | 28.11.201010:52
UAC to nebude :­) To spis ti UAC bude blokovat update. Nemas to spis zapnuty ? :­) jinak je to kdyz kliknes na start, pak na obrazek uzivatele a je to rizeni uzivatelskych uctu
Odpovědět0  0
jackputak | 28.11.201011:41
no, kdybych ho zapnul, blokoval by mi nejspis hodne programu protoze nema zadny konfigurace a takhle k programum, kterym on neveri, ale windows ano, ale zkusil jsem to ze jsem ho pres ty uzivatelske ucty nejakym zpusobem zapnul {docasne, jo dik za tu radu ;­-­]}
Odpovědět0  0
ugh | 13.7.20091:38
Připadá mi zbytečné jakkoli recenzovat Windows Firewall, ať už se jedná o kteroukoli verzi Windows. Každý, komu trochu záleží na obsahu jeho pevného disku, si pořídí *skutečný* proaktivní firewall. Pro domácí použití se některé ­(dokonce ty nejlepší­) dají pořídit zdarma ­- široce uznávané testy viz www.matousec.com
Odpovědět0  0
Logout (91) | 24.6.20099:59
Ad zmiňovanej test
1­) počet chyb bylo přepočítáno na 1000 PC s danym systémem, takže absolutní četnost danýho OS výsledky neovlivnila.
2­) Vzhledem k tomu, že naprosto nebylo zohledněno, jací jsou uživatelé a jaké prostředí toho kterého PC ­(domácí, velká organizace, atd....­) a vzhledem k tomu, že to je dost velkej faktor mluvící o bezpečnosti ­(ve firmách mají omezující politiky bránící nakažení a třeba externí firewall­), tak jsou ty čísla naprosto nic neříkající.
Odpovědět0  0
Cek | 24.6.200913:06
Nejde o to, kolik tech systemu s W2k bylo v testu, ale o to, ze uz se bezne nevyskytuji, proto na ne neni udelano tolik exploitu a spol. ­- uz to nestoji zato.
Odpovědět0  0
skejpa (122) | 24.6.20098:28
UAC a jeho otravné hlášky byla první věc co jsem vypnul. Nyní mám na notebooku visty jiz 2 roky ­(bez jednoho mesice­) a zadne viry apod me neohrozuji. udrzuji aktualizovany antivir, pouzivam spybot, cistim registry apod a system beha jako hodinky. podle me tady akorat zastrasujete lidi v clanku tim, ze pokud vypnou UAC, jiste budou mit v pocitaci vir, coz je samozrejme holy nesmysl. Naopak, ušetřej si nervy otravným odklikavanim stupidnich hlasek.
Odpovědět0  0
Dojigiri (52) | 24.6.200910:17
No, já jsem bohužel zjistil, že UAC v podstatě nahrazuje funkci ­"Spustit jako­" z XP. Ta sice nezmizela z command line, tj. příkaz runas stále funguje, ale zmizela z GUI a je místo ní položka ­"Spustit jako správce­", která ovšem nefunguje, pokud je UAC vypnutý ­(což jsem původně udělal jako první už ve vLite a pak se divil, že nemůžu pod limitovaným účtem spustit nic, k čemu potřebuju oprávnění administrátora, jak jsem byl zvyklej z XP­).

Takže bohužel, pokud chce člověk pracovat pod limitovaným účtem ­(jako já­), je podmínkou zapnutí UAC, jinak nejde z limitovanýho účtu spustit nic, co vyžaduje administrátorský práva ­(jedině teda používat příkazovou řádku­). Pokud jsem někde něco nepřehlídnul.

Co mě taky dostalo, že už nefungujou interactive services, měl jsem servis právě pro účely spouštění některých programů pod limitovaným účtem ­(který nefungujou bez administrátorských oprávnění, jmenovitě např. SpeedFan­), kterýmu se řeklo jméno aplikace, servis jí otestoval proti seznamu povolených aplikací a případně spustil pod System účtem. Jenže ve Vistě, ačkoliv zaškrtnete povolit používání plochy, stejně spuštěnej program neuvidíte, protože se spouští v jiný session ­(takže nevim, k čemu tam to zatržítko vlastně je, když stejně nemá efekt­). Tak jsem strávil 2 dny předěláváním service a zkoumáním proč a jak a jak to teda spustit, neni to vůbec jednoduchý ­(nutno čachrovat s přihlašovacíma tokenama, session ID atd.­).
Odpovědět0  0
vasedl (64) | 25.6.200922:25
Já automaticky UAC vypínám hned po instalaci win., protože mě otracvovali hlášky ­(např. při vipínání PC se mě uac zeptal, jestli chci vypnout pc, při kopírování souboru ze složky do složky se taky ptal...­)
Účet provozuji s admin. právy, stejně jako na xp a je to OK...
Odpovědět0  0
bot | 26.6.200918:02
Nevěřím. UAC mám zapnutý celý rok a půl, co s Vistou dělám, a nikdy, NIKDY se nezeptal na to, jestli chci opravdu vypnout komp nebo zkopírovat soubor. Při normálním užívání se s ním setkáš tak dvakrát za týden, a to v zásadě pouze při instalaci nového softu nebo zásadnějších změnách nastavení OS.
Odpovědět0  0
vasedl (64) | 26.6.200919:47
Hned jakmile jsem zformátoval disk a nainstaloval visty, tak se mi při prvním spuštění plochy ­(když už je vše nastaveno a můžu začít instalovat ovladače­) vybafne UAC, jestli chci spustit nějakej program­\službu ­(na disku ale zatím žádný program není­). Až budu mít MB z zpět z reklamace, tak sem napíšu o co jde....
Odpovědět0  0
skejpa (122) | 26.6.200923:16
jde o to, co rozumis pod pojmem ­"normalni uzivani­". me ty hlasky skakali nekolikrat za den a strasne me to otravovalo. tuhle funkci sem proste musel okamzite vypnout...
Odpovědět0  0
pepikpepik (1) | 27.6.200911:30
Většina lidí si je jistá, že nemá žádný vir. Jistota vyplývá z toho, že počítač se chová normálně a žádný vir nebyl detekován. Jestli se nepletu, tak právě tento stav je cílem moderních virů...
Prohlásit ­"žádné viry mě neohrožují­" je hodně odvážné tvrzení :­) Tedy pokud ten notebook není bez připojení na chalupě a neslouží k monitorování pohybu lesní zvěře u studánky.
Odpovědět0  0
skejpa (122) | 28.6.20092:00
samozrejme, ze to viry zkousi. proto mam aktualizovany antivir, pouzivam standardne spybot, aktualizovany windows defender, aktualizuju i win. Nyni hodlam po dvou letech formatovat ­(odhodlavam se uz dlouho, to zas budou nervy nez to tam dostanu vse zpet :­-­) ­) a to proto, ze je komp uz pekne preplacanej.
Muj notas je mimochodem online temer porad. Chtel sem tim jen rict, ze se da vklidu zit bez otravneho UAC. Autor lidi desi, ze pokud si to vypnou, pravdepodobne se jim celej komp podela nebo ja nevim co tim myslel, coz je samozrejme blbost, stejne jako cele otravne UAC ve vistach...
Odpovědět0  0
vasedl (64) | 28.6.200913:34
Tak s tímhle souhlasím­-pod to se podepisuju. Přesně tak to provozuju já­-dodržovat aktualizovaný soft a nechodit na podezřelé stránky+neotvírat každej meil. Za dva roky, když už je win přelácanej přebytečným softem ho přeinstaluju.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.