reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Biostar a ASRock ukazují své desky s X570, bude aktivní chladič čipové sady?

26.4.2019, Jan Vítek, aktualita
Biostar a ASRock ukazují své desky s X570, bude aktivní chladič čipové sady?
Servery wccftech a Videocardz mluví o tom, že přinejmenším některé desky s čipsetem AMD X570 budou mít jeho aktivní chlazení. Na to jsme si přitom už odvykli, takže se podívejme, zda se nám skutečně vrací. 
Server Videocardz zveřejnil obrázky od firem ASRock a Biostar, které ukazují, co budeme moci spatřit na Computexu v Tchaj-pej na přelomu května a června. Jde především o tento první obrázek firmy Biostar, který se dostal pod drobnohled. Máme na něm jednak dvě základní desky, jednu Mini ITX a jednu ATX, pak grafickou kartu a nakonec i M.2 SSD. Je zřejmé, že v případě desek už půjde o modely určené pro 7nm procesory Ryzen.
 
 
Můžeme se zaměřit právě na velkou desku Biostar řady Racing, která má mít čipovou sadu AMD X570. Tu už si dle dostupných informací vytvořilo samotné AMD a ne jeho partner ASMedia, který stojí za X370 a X470. I to tak může podpořit názor, že tento čip bude značně odlišný a žravější a může potřebovat aktivní chlazení. Co tu ale vidíme? 
 
 
V obvyklém místě čipsetu je skutečně něco, co vypadá jako sedmilopatkový ventilátor. Jenomže to také vypadá, jako by někdo vzal cca 70mm ventilátor a ten plácnul přímo na desku. Podívejte se také na střed rotoru, od nějž se světlo odráží zrovna tak, jako od soustředně vybroušeného chladiče. Zkrátka to vypadá jako opracovaný kov a osobně jsem toho názoru, že to ve skutečnosti není ventilátor, ale do podoby ventilátoru zpracovaný pasiv, čili do jisté míry designový prvek. Ale uvidíme. 
 
 
Společnost ASRock ukázala v podstatě jen nástin designu s "nástavbami" jedné ze svých desek. I zde je zajímavá konstrukce, která se dostala s červeně svítícím logem nad oblast, kde tušíme čipovou sadu. Vypadá to na velký pasiv využívající snad i heatpipe, pokud ne rovnou bloky pro vodní chlazení, a je možné, že tu bude propojena celá kaskáda pasivů až od těch vrchních pro chlazení MOSFETů. Pravděpodobně se díváme na novou ASRock Phantom Gaming. 
 
 
Vedle toho by i společnost Gigabyte měla přestavit své desky s X570 na Computexu a samozřejmě nejen ona, ale i Asus, MSI, EVGA či další. Vše tak vypukne ke konci května. 
 


reklama