reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Britští regulátoři chtějí prozkoumat prodej Intel NAND Flash firmě SK Hynix

29.4.2021, Jan Vítek, aktualita
Britští regulátoři chtějí prozkoumat prodej Intel NAND Flash firmě SK Hynix
Britské regulační orgány nedávno ohlásily, že se budou velice podrobně zabývat akvizicí firmy Arm, o kterou má zájem NVIDIA. Nyní se dozvídáme, že mohou mít námitky i proti prodeji NAND Flash byznysu Intelu firmě SK Hynix. Proč? 
Dobře víme, že Intel se hodlá zbavit výroby pamětí NAND Flash, aby si nechala pouze své 3D XPoint (SSD Optane), ovšem i nad nimi visí otazníky, neboť některé Optane mizí z trhu a Micron paměti 3D XPoint opouští úplně. Ohlášené podrobné zkoumání ze strany britských úřadů přitom snižuje šance NVIDIE na akvizici firmy Arm, přičemž v onom případě jde o otázky národní bezpečnosti. 
 
Nyní tu ale máme v případě Intelu a SK Hynix námitky týkající se blaha britských spotřebitelů a firem, čili tamní Competition and Markets Authority (CMA) bude zkoumat, jak se daná akvizice může či nemůže dotknout trhu s produkty, které jsou založeny na pamětech NAND Flash. 
 
 
Britská CMA asi těžko rovnou překazí akvizici NAND Flash byznysu firmy Intel, ale může ji svým zkoumáním přinejmenším pozdržet a také žádat záruky nebo si klást podmínky. Aktuálně žádá kohokoliv dalšího, aby do 11. května přispěl svým pohledem na věc a poté už přijde na řadu samotné šetření v první fázi. 
 
Dle vyjádření CMA se tak jedná především o to, zda daná akvizice nevytvoří horší situaci na trhu z hlediska konkurenceschopnosti firem, ať už jde o samotné výsledné produkty založené na NAND Flash, anebo o relevantní služby. 
 
SK Hynix má totiž výhled na to, aby se s NAND Flash byznysem firmy Intel stal s cca 20 % druhou či třetí největší společností světa, která dané paměti vyrábí. Počet velkých výrobců pamětí NAND Flash se také sníží na pět a celý trh tak bude na cestě k tomu, aby skončil stejně jako trh s DRAM, kde existují už jen tři významní výrobci (Samsung, SK Hynix a Micron), kteří jsou čas od času obviňování z kartelové dohody a mluví se o oligopolu. 
 
Uvidíme tak za pár měsíců, s čím britská CMA přijde a zda si bude klást nějaké požadavky. Intel a SK Hynix přitom chtějí získat konečné povolení ještě letos, přičemž Intel má získat 7 miliard dolarů, což zahrnuje všechno spojené s NAND Flash včetně továrny v čínském Dalianu. Celá akvizice ale má být uzavřena až v roce 2025, kdy má SK Hynix doplatit poslední dvě miliardy dolarů a Intel bude v Dalianu do té doby vyrábět NAND Flash pro vlastní potřebu. 


reklama