reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel přestane vyrábět spotřebitelské Optane s 3D XPoint, nové již nechystá

18.1.2021, Jan Vítek, aktualita
Intel přestane vyrábět spotřebitelské Optane s 3D XPoint, nové již nechystá
Společnost Intel se rozhodla, že přestane na trhu nabízet produkty Optane založené na pamětech 3D XPoint, které jsou určené pro běžné spotřebitele a jejich počítače. Výrobu a prodej přitom Intel ukončí poměrně brzy. 
Paměti 3D XPoint nastoupily jako zajímavá a slibná alternativa klasických NAND Flash, jejichž rychlé skomírání bylo pozastaveno navyšováním počtu vrstev paměťových buněk, které se dnes už pohybuje mezi 100 a 200. Paměti 3D XPoint jsou obecně rychlejší, ale také dražší, což mimo jiné vyplývá i z toho, že počet jejich vrstev se dá spočítat na prstech jedné ruky. 
 
 
Optane s 3D XPoint jsou tak pro běžné zákazníky drahé a nenabízí v některých řadách ani zajímavé kapacity (a rozhodně ne zajímavý poměr kapacity a ceny), takže se ani nemůžeme divit tomu, že se Intel rozhodl tyto produkty přestat vyrábět, a to bez nové modernější náhrady. Jde konkrétně o Memory M10, 800p, 900p a 950p, přičemž zachována bude výroba Optane Memory H20, ovšem ty jsou založeny na pamětech QLC NAND Flash. 
 
Intel Optane Memory 900 a 905P Series, Optane Memory 800P Series a také Optane Memory M10 Series už mají poslední objednávky za sebou, neboť ty skončily v minulém týdnu a 26. února proběhnou poslední dodávky. To je na poměry Intelu poněkud šibeniční termín, neboť například v případě procesorů je ukončení objednávek běžně hlášeno i rok dopředu. 
 
Čili Intel se zaměřuje na Optane jako serverové produkty, kde už nabízí druhou generaci svých produktů Optane jako třeba nové P5800X. Postupem času asi přestane nabízet i veškerá úložná zařízení pro běžné zákazníky, ostatně jsme se už loni dozvěděli, že Intel prodává svou NAND Flash divizi firmě SK Hynix
 


reklama