reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

BSA rozhodila sítě mezi softwarové piráty

7.11.2007, Marek Štelčík, aktualita
BSA rozhodila sítě mezi softwarové piráty
Protipirátská organizace BSA (Business Software Alliance), která sdružuje přední výrobce softwaru, odstartovala kampaň zaměřenou na boj proti softwarovému pirátství v malých a středně velkých firmách. V polovině listopadu se BSA obrátí na...
Protipirátská organizace BSA (Business Software Alliance), která sdružuje přední výrobce softwaru, odstartovala kampaň zaměřenou na boj proti softwarovému pirátství v malých a středně velkých firmách. V polovině listopadu se BSA obrátí na management a majitele více než 15 tisíc firem po celém Česku. BSA chce tímto krokem přispět k dalšímu snížení tuzemské míry pirátství. Podle studie analytické společnosti IDC se v Česku nelegálně užívá 39 procent softwaru, což tuzemskému softwarovému odvětví způsobuje ztráty ve výši 2,5 miliardy korun.



„Manažery upozorníme na rizika spojená s užíváním nelegálního softwaru a poradíme jim, jak se s pirátstvím důsledně vypořádat. Majitelé firem a manažeři si často mylně myslí, že jsou zbaveni jakékoli odpovědnosti, pokud nelegální software sami neinstalovali či jeho užívání nenařídili. Na tento mýtus již mnoho z nich doplatilo,“ řekl tiskový mluvčí BSA Jan Hlaváč. Za užívání nelegálního softwaru ve firmě je totiž zodpovědný každý, kdo se na jeho šíření podílel – ať už aktivně například jeho instalací či pasivně třeba tím, že jeho šíření toleroval či například schválil. O míře odpovědnosti a výši trestu rozhoduje soud.

BSA se v kampani zaměří na malé a střední firmy napříč všemi sektory s důrazem na kreativní obory, tedy především projekční činnost, reklama, návrh konstrukcí, design či konzultační služby. Nejčastěji jsou nelegálně užívány dle statistik kancelářské balíky Microsoft Office, operační systém Windows a dále antivirové programy a v domácnostech počítačové hry. Překvapivé je pak také to, že Česká republika se podle květnové studie analytické společnosti IDC zařadila mezi 20 zemí s nejnižší mírou softwarového pirátství.

Zdroj: BSA
reklama