reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Canon USA u soudu: multifunkce bez inkoustu odmítají i skenovat

18.10.2021, Jan Vítek, aktualita
Canon USA u soudu: multifunkce bez inkoustu odmítají i skenovat
Výrobci tiskáren obecně neradi vidí, když se někdo snaží ušetřit za náplně, z nichž plyne značná část zisků. Canon USA ale nyní dle žalující strany zašel příliš daleko, když jeho multifunkce bez náplně odmítla i skenovat.
Je naprosto jasné, že není vůbec žádný důvod v multifunkčním zařízení deaktivovat skener v případě, kdy tiskárně dojde toner nebo v tomto případě inkoust. Canon USA se tak za tyto praktiky dočkal žaloby, které se týkají konkrétně například modelu Pixma MG6320, jak uvádí Bleeping Computer.
 
 
Samotná společnost přitom v odpovědi zákazníkovi Davidu Leacraftovi potvrdila, že zmíněná multifunkční tiskárna skutečně musí mít nainstalovány všechny inkoustové zásobníky a všechny přitom musí obsahovat náplň, aby se daly používat nabízené funkce a to včetně skenování a následného faxování. A to je samozřejmě z pohledu zákazníka naprosto absurdní, neboť Canon tím blokuje funkce, které se zásobou inkoustu nemají vůbec nic společného. 
 
Navíc se ukazuje, že zásoba inkoustu ani nemusí dojít, neboť cartridge mají svou pevně stanovenou životnost (obvykle 2 či 3 roky), po jejímž uplynutí s nimi tiskárna odmítne pracovat. To tedy znamená, že si nestačí jen dokoupit inkoust a počítat s tím, že když jej nespotřebujeme, tak máme vystaráno. V podstatě si tím od Canonu kupujeme službu, a to v rámci zařízení, které je v našem vlastnictví.
 
 
Žalující strana poukazuje také na to, že Canon své produkty prezentuje jako zařízení nabízející tři jasně odlišené funkce, a sice tisk, kopírování a skenování, přičemž tu není žádné varování, že je vždy zapotřebí mít nainstalované náplně s inkoustem, aby každá z daných funkcí byla k dispozici. 
 
Podstata žaloby je tak zřejmá a týká se toho, že Canon své zákazníky nedostatečně informoval o omezeních, která navíc nemají žádnou logickou spojitost, pokud jde o inkoustové náplně a funkci skeneru. 
 
Žaloba byla podána v New Yorku a jde v ní o 5 milionů dolarů, přičemž jde o hromadnou žalobu, k níž se mohou přidat další nespokojení zákazníci. Samotná společnost Canon se k ní zatím nevyjádřila. 


reklama