reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
20.7.2005, Eagle , článek
CDCheck je malý šikovný prográmek, který vám umožní kontrolovat čitelnost vašich CD (či DVD, HDD...), binárně porovnávat jejich obsah s jinými zálohami a konečně také vytvářet kontrolní součty na mnoho formátů včetně běžně používaných MD5 a CRC32. Nikomu, kdo se zajímá o spolehlivost záloh, by neměl uniknout.
Jom | 2.5.201110:42
Moje zkušenosti s životností záznamů na CD ­(DVD­) neodpovídají údajům zde uvedeným. Mám archivované CD z dob, kdy cena CD byla okolo 270,­-Kč se zlacenou reflexní plochou. ­"Žijí­" dosud ­- stáří odhadem 20 let. Jestliže dnes vypálím CD ­(DVD­), za půl roku bez jakéhokoliv používání, perfektní uložení, obsahuje řadu chyb. DVD fy SONY RW za půl roku z 90% nečitelné, oprava neúspěšná. Závěr: současná CD a DVD jsou nespolehlivá pro dlouhodobé uchování dat.
Odpovědět0  0
Karel Polak | 5.8.200511:06
A co takhle ­- strcim medium do mechaniku a udelam par. Takto to udelam treba pro 10 medii
a tyto pary nahraju na nove medium. Jenze mi prijde zbytecne kopirovat iso dvd media
na disk jen proto, abych udelal par. Neumi to nahodou udelat i par primo z media ­(bez
nutnosti kopirovani iso na disk­)?
Odpovědět0  0
k5 | 5.8.200514:44
Jo, skladovat pary zvlášť je taky možnost, může to tak být i lepší, protože se na to opravné médium sáhne, až když je potřeba, ale je mně zas líto nevyužít prázdné místo na dvd, mně vždycky aspoň 150MB zůstane. Přímo z dvd udělat pary isa asi nejde...
Odpovědět0  0
Dap | 4.8.200523:00
No dobře,co mi tedy kdo poradí ­- jakým způsobem ukládat rodinné video,které by mělo být uloženo min. 20let ?
Převádím to z videokazet. Včem ukládat,na co a jakým způsobem ??
Predem díky za rady...
Odpovědět0  0
DVD-RAM | 2.3.20129:37
DVD­-RAM
Odpovědět0  0
dr.nemo | 27.7.20057:41
Program jsem zkousel, u kzdeho souboru mi hlasi UPOZORNENI, ze soubor behem kontroly zmenil velikost ­(coz je samozrejme blbost­). Kontroloval jsem disk s daty zapsanými prg. Nero InCD. Najde se nekdo, kdo poradi?
Odpovědět0  0
Speedy Writer | 20.7.200522:27
Na porovnani je IMHO nejlepsi Total Commander
menu: soubory ­- porovnat podle obsahu ­(pro jednotlivy soubory­)
menu: prikazy ­- synchronizovat adresare ­(pro adresare­)
Mimo prostyho shoduje­/neshoduje umoznuje i zobrazit v cem presne se soubory lisi ­(kdyz pak jeden ze souboru obsahuje na inkriminovanym miste samy nuly, tak je hned jasny, kterej je vadnej­).
Navic umi i datum, asymetrickou synchronizaci, atd.

K ty bezpecnosti md5: tak pred pul rokem prisli na chybu, ktera znacne zvysuje pravdepodobnost umyslne kolize.
Pokud si pamatuju, tak ne natolik, aby to mohl vyuzivat franta vomacna na svym celeronu.
No a protoze me k zadnymu ­(ani pomalymu;­) superpocitaci nikdy nepusti, tak sem to dal nezkoumal.

Ale souhlasim, ze md5 je v soucastnosti obecne nejlepsi reseni.



OFF­-TOPIC:
- jo jo, zalohovat. Dneska sem sahl po neumyslnym delete po zaloze a obnovil sem vyliz_prdel. Takze to chce zalohovat zalohy, nebo mit aspon dobry kontakty na ty nejvyssi:­-­)
- koukam se tu zavedla nova rubrika ­"p.P.Orel potreboval novej program, tak vam o nem ted napise­":­-­)­)­) Doufam, ze eagl nepovesil HW na hrebik!
- ty sw clanky jsou teda dost polopatisticky ­(vlastne totalne blbuvzdorne­) napsany. Jestli je v tomhle chyba ve mne a eagl pise furt stejne, tak jsem bud sw­-genius, nebo uplnej hw­-debil.
Odpovědět0  0
Eagle_tempx1 (1244) | 21.7.200517:22
Nee, HW jsem na hřebík nepověsil. Jen si myslím, že PC není o ­"honění číslíček­", takže je taky potřeba občas ho nějak skutečně využít. A k oné jednoduchosti ­- to byste se divil, kolik lidí je schopno to nepochopit. U HW přeci jenom nemohu všude zabíhat do nejmenších detailů, faktem ale zůstává, že vždycky se najde někdo, kdo i jednoduchý text nepochopí.

Ještě k Total Commanderu ­- tato funkce je opravdu dobrá, ale adresáře se stovkami souborů tím neporovnáte. K tomu je právě CDCheck perfektní.
Odpovědět0  0
Speedy Writer | 21.7.200522:21
okej, ja jenom ze u hw clanku musim obcas googlit ­(coz rozhodne neni pro nikoho na skodu­), kdezto tady mi to prislo jako ­"cervenou na semaforu poznate ze je uplne nejvejs a sviti nejcervenej­";­-­)

Proc byste je neporovnal?
"Synchronizace adresaru­" ­(prikazy ­- synchronizovat adresare, resp. commands ­- synchronize dirs­) to, alespon pro mne, zvlada zcela dostatecne. Navic staci poklepat na dvojici souboru co nesouhlasi a hned vidim, v cem je rozdil. Taky jsem ted zkousel hidden files a rovnez bez problemu.

Nemluve o volbach ­"ignorovat datum­" a ­"podle obsahu­". Takze pak vidim jen co se opravdu lisi a ne, ze jeden byl ulozenej o neco pozdej ­(se stejnym obsahem­). Docela casto pouzivam u textaku ­"save as­" misto naslednyho copy, takze bez tohodle bych se asi zcvoknul.

Teda jedinej problem, kterej si ted vybavim, jsou adresare se stovkama podadresaru ­(nejlip vnorenejch­). To si pak, jen nez se to okno otevre, muze clovek zajit na kafe.
Je fakt, ze tohle ma tcmd docela zmrveny ­- ip to samy po dvojkliku alt­-F10 ­(adresarovy strom­).
Rozhodne by to mohl zobrazovat postupne ... ale da se to prezit. A jinak absolutni spokojenost.
Odpovědět0  0
k5 | 20.7.200510:58
Taky není špatné si DVD doplňovat par2 bloky, pokud už dojde k poškození média, ještě je možnost na záchranu.

Příklad, na DVD plánuju uložit 4200MB dat, tak je škoda tam nechat volné místo, vytvořím 280MB opravných bloků a připojím to na konec. Pokud dojde k poškození, například poškrábáním nebo stárnutím média, a to poškození bude menší než těch 280MB, tak to půjde ještě opravit. Jeden opravný blok dokáže nahradit jeden datový blok. Pokud dokonce vypalovačka umí overburn, tak je vyloženě škoda to místo navíc nevyužít aspoň takhle.

Pary se můžou používat pro jednotlivé soubory, ale rozumnější mi přijde chránit celé iso. Dojde k poškození, zgrabuju iso ­(nečitelné části se přeskočí­), opravím iso, znovu vypálím a je to.

Nástroje na vytváření par2 souborů:

http:­/­/parchive.sourceforge.net­/
http:­/­/www.quickpar.org.uk/
Odpovědět0  0
Flora (11) | 25.7.200516:33
nevedel sem, ze toto existuje....diky moc za informaci hned to vyzkousim...prisel jsem jiz o nekolik DVD s, pro me, dost cennymi vecmi....
Odpovědět0  0
Ti | 4.8.200514:07
Ahoj, takhle to vypadá krásně ­(jsem laik­) ale: Kdyby se to dělalo na ISO, tak předpokládám, že vytvořím ISO pro vypálení a k němu vytvořím opravný soubor, ale když vypálím data z iso na medium a přidám tam ten opravný soubor, tak mám vlastně jiné iso. Chápal bych to jako že na medium vypálím iso v souborové podobě ­(čtu ho později přes virtuální mechaniku­) k němu přidám ten opravný soubor, ale v tomto případě je to shodné jako porvnávací soubor přípmo na vypalované soubory. Pokud něco vypálím na medium a to se poškodí ­(nejčastěji mechanicky a nejvíce u krajů­) s největší pravděpodobností přijdu i o ten porovnávací soubor i když je poměr zabraného místa na mediu okolo 1:15. Přiznám, že postup s ISO porovnáním moc nechápu, pokud nebude porovnávací soubor uložen na jiném mediu. Dík za vysvětlení ­- třeba to nechápe více zájemů o info. Jindra
Odpovědět0  0
k5 | 4.8.200515:16
Ty opravné soubory se připojí na to iso, nedávají se dovnitř, prostě obyčejné spojení souborů, první to iso a pak ty soubory obsahující opravné bloky, tam na pořadí nezáleží.

A pak se to normálně vypálí jako image, operační system za to původní iso neleze a ten par to pro opravu nepotřebuje jako soubory zvlášt, on si v grabnutém image ty opravné bloky dokáže najít sám.

V okamžiku, kdy zjistím poškození, grabnu image, například do ­"image.iso­" ­(tak jak se jmenovalo to původní iso­), to znovu zkopíruju jako ­"image.iso.par2­" a pustím na to par, ten zkrátí to ­"image.iso­" na původní velikost a zároveň opraví poškozené bloky, s tím, že opravné bloky si najde v tom souboru ­"image.iso.par2­". Taky je možnost ten image rozdělit na iso a soubor obsahující opravné bloky, ale je to zbytečně složitější, musí se zjistit ta velikost, vhodné maximálně pro případ, že už není místo na disku.

Zásadní výhoda oproti ochraně jednotlivých souborů je v tom, že se takhle chrání celý souborový systém, v případě poškození samotného začátku isa se neztratí adresářová struktura. Par má navíc nějaký limit na počet souborů a vůbec se s ním špatně pracuje, když chci chránit více adresářů.

Jestli není něco jasné, rád doplním.
Odpovědět0  0
john.don | 29.12.200519:18
Zdar.
Nemohl by jsi prosím napsat podrobnější návod?
Vytváří to jen pár kilo na souboru velkým 512mega.
Odpovědět0  0
PJ | 20.7.20058:09
zdravim.
urcite je vhodne pouzit prave md5, sice existuje moznost ze dva ruzne soubory budou mit stejny otisk, ale myslim, ze to nikoho nepotka, pokud se o to nebude cilene snazit ­(a to opravdu hodne snazit :­-­)

Je take fajn si na to dvd dat obalovaci script ­- v pripade windows batak, kolem md5sum.exe z http:­/­/unxutils.sourceforge.net­/, ktery to umi overit.

PS: je opravdu kompatibilni ten vypis md5sumu za toho klikatka? me se to nejak nezda, me sumy nemaji zadne komentare ­(me utility pochazeji z linuxu­)...
Odpovědět0  0
Speedy Writer | 20.7.200521:57
kompatibilni je ­- aspon ja si muzu davat do komentaru co chcu a tcmd to bez kecu schrousta.

Jinak pokud je cas, tak IMHO je nejlepsi binarni porovnani. Pravdepodobnost kolize je sice mala, ale to u blesku taky. A stejne to obcas nekdo odsere...
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.