reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Chcete vědět, kde jste?

31.1.2002, Jakub Marek, článek
Chcete vědět, kde jste?
GPS integrované v autě bývá velice drahé, na rozdíl od samostatného přístroje. Někde mezi těmito dvěma póly stojí Compaq iPAQ Navigation System (iNS), který v Anglii koupíte za 999 liber (či dokonce za 499 liber, vlastníte-li již iPAQ řady 3000).
Celý Compaq iNS je založený na modulu NavMan, do kterého se iPAQ zasune. Modul obsahuje robustní anténu a slot na Compact Flash karty s mapami, nahranými z PC. Narozdíl od samostatných GPS zařízení neobsahuje modul zdířku pro externí anténu. Modul se připevňuje na přístrojovou desku nebo přední sklo pomocí speciálního držáku do auta. K napájení je možno použít přiloženou autonabíječku. iNS se dodává s paměťovou kartou Compact Flash o velikosti 64MB nebo 128MB, CD s programem na plánování trasy Pocket CoPilot 2.0 a s mapami.


Instalace zařízení je jednoduchá - GPS modul je po vložení handheldu automaticky rozpoznán a z CF karty je nainstalována aplikace Pocket CoPilot. Podporovány jsou systémy Pocket PC a Pocket PC 2002. Na stolní PC je potřeba nainstalovat desktopovou část aplikace Pocket CoPilot, pomocí které budeme nahrávat mapy přes dokovací stanici.

Cestu lze plánovat jednoduše zadáním výchozího a cílového bodu - ulice, obce, PSČ či oblasti - a bodů zájmu během jízdy. Zadávání adresy je urychlováno funkcí, která se snaží uhodnout, co zrovna píšete. Kromě domácí a „pracovní“ adresy je možno uložit dalších 25 nejčastěji používaných adres pro rychlý výběr.

Po přepnutí do modu Guidance, tedy navigování, zaměří přístroj vaši polohu s přesností větší než sedm metrů. Kromě zobrazovaných map a jasných instrukcí na displeji podává přístroj hlášení o současné pozici a nejbližších odbočkách přirozeným lidským hlasem - je tedy možno věnovat se plně řízení. Mezi další výjimečné vlastnosti iNS patří okamžitý přepočet plánované trasy při minutí odbočky. Po celou dobu jízdy ukazuje iNS okamžitou pozici, vzdálenost k další odbočce a vzdálenost k cíli cesty, a to ve dvou režimech - Řidič a Cestující.

Compaq iNS je zajímavý systém, který i přes vyšší cenu najde jistě uplatnění - pořád je totiž mnohem levnější než integrované řešení.

reklama