reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Čína spustila malé 200MW modulární nukleární reaktory 4. generace: SMR přichází

15.12.2023, Milan Šurkala, aktualita
Čína spustila malé 200MW modulární nukleární reaktory 4. generace: SMR přichází
Zatímco Evropa se do jaderných elektráren moc nehrne a razí především obnovitelné zdroje, Čína úspěšně otestovala a komerčně spustila své první nukleární reaktory 4. generace. Šlo o dva malé modulární reaktory (SMR), každý o výkonu přes 200 MW.
Jaderná energie je emisně dost čistým zdrojem, navíc stálým, což se nedá říci o obnovitelných zdrojích energie. Na druhou stranu je problémem strmě rostoucí cena výstavby takových elektráren, zatímco OZE mají tendenci svou cenu snižovat. Výsledkem je, že v Evropě se jaderné elektrárny moc nestaví a dramaticky se prodražují. Čína se toho ale nebojí a nedávno zprovoznila své malé modulární reaktory HTR-PM (High Temperature gas-cooled Reactor Pebble-bed Module) v Shidao Bay v provincii Šan-tung. Ty byly připojeny k síti už koncem roku 2021 a o rok později byly otestovány na plný výkon.
 
Tyto reaktory jsou schopny dodávat výkon přes 2×200 MW (má dva 250MW reaktory a dvě 210MW turbíny) a oba dva byly úspěšně otestovány i na kritické události (konkrétně 13. srpna a 1. září letošního roku). Při testu byla zastavena dodávka energie a ukázalo se, že i bez toho byly oba reaktory schopny se samy ochladit bez toho, aniž by do procesu musel zasáhnout člověk a musely naběhnout nouzové chladicí systémy (mimochodem, chlazení má na starosti helium). Tyto modulární reaktory jsou tak inherentně bezpečné. Elektrárna bude vedle elektřiny produkovat také páru o teplotě 500 °C, čímž nahradí stávající metody postavené na zemním plynu a uhlí. Nyní byl konečně zahájen jejich komerční provoz.
 
Projekt Shidaowan je společným výsledkem majitele a operátora China Huaneng Group, CNNC, EPC, Nuclear and New Energy Technology (INET) a Tsinghua University.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama