reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Číňané chtějí v Černobylu postavit 1GW solární elektrárnu

21.11.2016, Milan Šurkala, aktualita
Číňané chtějí v Černobylu postavit 1GW solární elektrárnu
Kolem Černobylské jaderné elektrárny je rozlehlá nevyužitá plocha o rozloze 2600 čtverečních kilometrů. Část z ní by se ale brzy mohla stát užitečnou. Číňané by zde totiž chtěli postavit rozlehlou solární elektrárnu.
V roce 1986 vybuchla jaderná elektrárna v Černobylu a její okolí o rozloze 2600 čtverečních kilometrů, které bylo nejvíce zasaženo radiací, bylo uzavřeno. Jak radiace pomalu mizí, hledá se pro tuto oblast rozumné využití. Krev do žil ji vlijí dvě čínské společnosti China National Complete Engineering Corp a GCL System Integration Technology. Ty by totiž v zasažené oblasti chtěly postavit obrovskou solární elektrárnu o výkonu 1 GW.


Solární panely

Zdroj: Oregon Department of Transportation (Installing solar panels od Smallman12q) [
CC BY 2.0], přes Wikimedia Commons


Za rok zde svítí slunce v průměru více než 1800 hodin, což by mohlo znamenat okolo 1,8 TWh ročně (zhruba osmina energie ročně vyprodukované naší jadernou elektrárnou Temelín). Zatím není jasné, kde přesně bude v této oblasti stát, stavět by se nicméně mělo začít již příští rok. Čína se podobnými kroky i doma snaží vylepšit životní prostředí a podporuje projekty solárních nebo větrných elektráren v zdevastovaných místech (např. v regionu Shanxi, který je hodně postižen těžbou uhlí).

Zdroj: reuters.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama