reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Čínské továrny Samsungu na NAND Flash pracují v nouzovém režimu

29.12.2021, Jan Vítek, aktualita
Čínské továrny Samsungu na NAND Flash pracují v nouzovém režimu
Společnost Samsung provozuje v čínské provincii Si-an své velice důležité provozy, které tvoří přes 40 procent její a cca 15 procent světové kapacity výroby pamětí NAND Flash. Nyní se přitom ocitly pod tvrdým lockdownem a to přináší velké obavy.
Si-an je tak zvláště pro Samsung velice důležité průmyslové centrum, které se ale nachází pod lockdownem a pro továrny Samsungu to znamená aktivaci nouzového režimu provozu. Jak uvádí Business Korea, firma vyjednává s úřady o tom, jak by mohla zajistit, aby se klíčoví zaměstnanci mohli zcela volně pohybovat po továrnách za předpokladu, že budou po nezbytnou dobu ubytováni v izolaci. 
 
Samsung Si-an
 
Na místě platí přísná uzávěra, a to od 22. prosince, což znamená, že pouze jednomu členovi domácnosti je povolenou jednou za dva dny vyjít ven, aby mohl nakoupit. Společnosti pak musely nařídit svým zaměstnancům práci z domova.
 
Z tohoto zdroje se ale nedozvídáme, jak přesně měl lockdown ovlivnit továrny Samsungu v Si-anu, ale výroba očividně přerušena nebyla. Jedná se o celkem dva provozy, z nichž první vyrábí od roku 2014 a druhý začal chrlit první wafery loni v březnu, přičemž společný výstup obou je aktuálně cca 250 tisíc waferů měsíčně, což skutečně není zanedbatelné ani v celosvětovém měřítku. 
 
K tématu ale má co říci také Trendforce a dle tohoto zdroje není situace tak vážná, jak by se mohlo zdát. Mohl by sice nastat krátkodobý výkyv cen pamětí NAND Flash, ale to nemá vůbec ovlivnit očekávaný pokles jejich cen o 10 až 15 procent během prvního kvartálu 2022. Mělo by jít spíše o logistický problém s pohybem zboží mířícího z uzavřené oblasti či do ní, nicméně s tím by se firmy měly vypořádat díky svým bohatým skladovým zásobám, což platí jak pro vyrobené paměti, tak pro zásoby, které potřebují samotné továrny Samsungu. 
 
Si-an je také důležitý pro americký Micron, který tam provozuje své testovací a pouzdřicí zařízení, ale ani v tomto případě dle Trendforce nemáme očekávat žádný výrazný dopad na ceny krom možného dočasného výkyvu, což tedy už platí pro paměti typu DRAM. Ovšem je také zřejmé, že to vše bude záviset na vývoji celkové epidemiologické situace v dané oblasti. 


reklama