reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Curiosity má problém s vrtačkou, zlobí brzda

19.12.2016, Jan Vítek, aktualita
Curiosity má problém s vrtačkou, zlobí brzda
Rovery americké NASA jsou obecně na Marsu velice úspěšné a už pomohly přijít s mnoha objevy, ale to neznamená, že se jim zcela vyhýbají potíže. Však i Curiosity už přesluhuje, což se na něm bohužel projevuje.
Curiosity už po Marsu jezdí od 6. srpna roku 2012, kdy přistálo v kráteru Gale a původně měla jeho primární mise trvat jen 23 měsíců. Mohli jsme ale tušit, že vozítko bude fungovat mnohem déle, však takové Opportunity na Marsu přistálo již v roce 2004 a stále pracuje, i když už není v plné kondici. To bohužel platí i pro Curiosity, které má už delší dobu poškozená kola, automatické ostření její ChemCam začalo zlobit a nyní NASA oznámila, že už prvního prosince přestala fungovat jeho vrtačka. Zatím není jasné, zda to vůbec půjde opravit, což by byla škoda, neboť Curiosity by tím ztratilo velice cenný nástroj pro zkoumání svého okolí.





Je zřejmé, že vrtáním do povrchu Marsu se lze dostat dále do geologické minulosti planety, a proto je vozítko vybaveno příklepovou vrtačkou na konci své více než dvoumetrové robotické ruce. Může tak vynášet na světlo vzorky ke zkoumání, které nebyly dlouhodobě vystaveny záření na povrchu, přičemž doposud byla vrtačka využita pro zkoumání 15 objektů. NASA také počítala s tím, že tento nástroj bude stále důležitější při zkoumání objektů v rámci výstupu na Mount Sharp, takže taková ztráta by opravdu bolela.





Vrtačka samotná je také vybavena dvěma náhradními vrtáky, kdyby se ten původní zlomil, ale v tom není problém. Ten byl postupně zúžen na elektronické senzory monitorující otáčky a na brzdu. Později se ukázalo, že problém tkví právě v brzdě, kterou se nedaří uvolnit, a tak se vrtačka nemůže rozběhnout.

Opraváři z NASA už zkusili tento problém řešit a opravdu se jim podařilo brzdu uvolnit. Stačilo k tomu různě manipulovat s posuvem vrtáku, což je taková vesmírná obdoba plácnutí do stávkujícího televizoru. Ovšem za několik dní se problém objevil znovu, takže to vypadá, že se někde něco zaneslo prachem, který brzdu zadírá.

Nejde také o první problém s vrtačkou, kterou už dříve potkalo několik zkratů, jež ji nakrátko vyřadily z provozu. Pokud se podaří vyřešit problém s brzdou, NASA chce být k tomuto nástroji v budoucnu šetrnější, což znamená, že bude používat příklep pouze v nejnutnějších případech, čili do těch nejtvrdších skal. A i bez své vrtačky bude Curiosity na Marsu velice užitečné, neboť má další vědecké nástroje, jako jsou kamery, atmosférické senzory, spektrometr, atd.

Zdroj: Extremetech
reklama