reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

DARPA začne stavět XS-1: experimentální vesmírný letoun

18.4.2016, Jan Vítek, aktualita
DARPA začne stavět XS-1: experimentální vesmírný letoun
Americká DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) započala druhou fázi vývoje svého Experimental Spaceplane (XS-1). Plánování je tak již skončeno a nyní už se začne se stavbou této novátorské lodi.
Aktuálně se vesměs všechna zařízení pro vynášení nákladu na oběžnou dráhu a do vesmíru spoléhají na vícestupňový raketový pohon, přičemž společnost SpaceX (i jiné) se alespoň snaží o to, aby byl první stupeň znovu použitelný. Právě SpaceX přitom nedávno konečně zaznamenala úspěch, jak její první stupeň rakety Falcon 9 konečně dokázal přistát na plovoucí samořiditelné plošině.



Co se týče americké agentury DARPA, ta donedávna v první fázi vyvíjela "vesmírný letoun" XS-1 (Experimental Spaceplane) a nyní se přesunula do fáze druhé, v níž už bude na řadě výroba první verze. Ačkoliv se to může z fotografie tak zdát, XS-1 není nástupcem již vysloužilých raketoplánů. Jednak půjde o nepilotovaný stroj, který se navíc nebude schopen dostat na oběžnou dráhu. XS-1 tak nebude moci vyvinou únikovou rychlost, ačkoliv se k ní má dostat velmi blízko. K čemu ale potom bude?

Jde především o náklad, přičemž samotný XS-1 poslouží coby způsob, jak dostat náklad co nejvýše nad zem. Na svých zádech ponese samotnou vesmírnou loď či jakýsi raketový kontejner, který po oddělení zažehne svůj motor a díky němu už se dostane na oběžnou dráhu. Tento druhý stupeň už je na rozdíl od XS-1 postradatelný a na jedno použití, ale na druhou stranu bude levný, neboť většinu práce odvede právě letoun, který se pak vrátí podobně jako raketoplán na základnu. DARPA věří, že takové zařízení bude moci být připraveno pro další let mnohem rychleji než raketa, přičemž svou roli bude jistě hrát i to, že půjde o nepilotovaný dron.

V první fázi DARPA navázala spolupráci se třemi firmami, které měly navrhnout své prototypy XS-1. Šlo o Boeing, Masten Space Systems a Northrop Grumman, z nichž pouze jedna dostane příležitost postavit prototyp, čili to, co vidíte na obrázku, je pouze představa umělce. Prototyp bude velký zhruba jako moderní soukromý dopravní letoun (např. takový Hawker 800). DARPA ale ještě neoznámila, která z uvedených firem přinesla vítězný projekt. Nicméně již stanovila technické cíle druhé fáze, které budou následující:
  • dokázat odstartovat desetkrát za deset dní (s ohledem na možná zdržení vlivem počasí, apod.), a prokázat tak efektivitu a spolehlivost stroje
  • dosáhnout letové rychlosti dostatečné pro odstartování malého nákladu na oběžnou dráhu
  • prokázat možnost vynesení a vypuštění nákladu s hmotností 408 až 680 kg s výhledem na vypouštění až 1360kg nákladu
  • snížit cenu vynášení nákladu na oběžnou dráhu, a to s cílem cca 5 milionů dolarů na let (pllatí pro 1360kg náklad)

DARPA očekává, že vítězná firma dokáže k tomu vyvinout potřebné technologie jako nové nádrže pro tekuté palivo, pokročilé kompozitní materiály chránící XS-1 při návratu na zem a modulární systémy, jež umožní rychlé opětovné nasazení. No a vzhledem k tomu, že za projektem stojí DARPA, budou nové XS-1 nejdříve využity pro účely Ozbrojených sil Spojených států a až pak bude možné jejich komerční nasazení třeba pro zásobení kosmických stanic.

Zdroj: DARPA
reklama