reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Datové připojení 6G se blíží: LG úspěšně otestovalo přenos na rekordních 500 metrů

27.9.2023, Milan Šurkala, aktualita
Datové připojení 6G se blíží: LG úspěšně otestovalo přenos na rekordních 500 metrů
Moderní telefony dnes už docela běžně disponují datovým připojením 5G, což ale neznamená, že se zde také zůstane. Nová generace se už připravuje a LG úspěšně vyzkoušelo přenosy na 500metrovou vzdálenost s připojením 6G.
Mobilní internetové připojení se pro většinu běžných potřeb stalo dostatečně rychlým se 4G/LTE, nicméně zde jsme se nezastavili a dnes už je docela běžná podpora datových sítí 5G ze strany mobilních zařízení. O něco horší je to z hlediska pokrytí signálem, ale i tady se to postupně zlepšuje. Nicméně ani 5G není konečná a společnosti už pracují na další generaci, 6G. Terahertzové vlny, které se tu mají používat, mají ale jeden velký problém. Mají totiž potíž se vzdálenostmi, a tak dosavadní rekord, o který se zasadil Fraunhofer Heinrich-Hertz Institute v Berlíně v minulém roce, znamenal přenos na vzdálenost pouhých 320 metrů. To se ale nyní mění.
 
LG logo
 
Společnost LG a Fraunhofer zapracovali na vícekanálovém zesilovači signálu i zesilovači na straně přijímače, a tak se výstup zlepšil o 50 %. V LG Sciencepark tak dokázali ve venkovním prostředí poslat 6G signál na vzdálenost 500 metrů, což se konečně dostáváme na standardní vzdálenost základnových stanic (BTS) v obydlených oblastech. Výhodou 6G mají být nízké latence, vysoká spolehlivost přenosů i při velkém počtu připojených zařízení, má sloužit k rostoucímu počtu různých AI aplikací vyžadujících spoustu datových přenosů. Předpokládá se, že standardizace 6G začne okolo roku 2025, přičemž první produkty podporující novou generaci se očekávají až v roce 2029.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama