reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

DFI pracuje na hybridní desce

22.9.2009, Jakub Doležal, aktualita
DFI pracuje na hybridní desce
Dnešní základní desky jsou si vesměs velmi podobné a o výběru tak často rozhodují i osobní sympatie k dané značce. Stojaté vody však rozvířila společnost DFI, která pilně pracuje na hybridní desce s označením Hybrid P45-ION-T2A2. Inženýři...
Dnešní základní desky jsou si vesměs velmi podobné a o výběru tak často rozhodují i osobní sympatie k dané značce. Stojaté vody však rozvířila společnost DFI, která pilně pracuje na hybridní desce s označením Hybrid P45-ION-T2A2.





Inženýři z DFI se rozhodli zkombinovat čipset Intel P45 a grafický čipset ION. Na první pohled nezajímavá konfigurace však nabízí nezvyklou inovaci. Grafika od Nvidie nebude součástí P45, ale bude doplněna procesorem Intel Atom. Ve výsledku tak bude základní deska obsahovat dva samostatné čipsety, které budou moci pracovat nezávisle na sobě. Tato smělá kombinace přináší uživateli ohromné množství způsobů, jak lze oba čipsety využít. Vyjmenování všech možností by zcela jistě zaplnilo několik stránek.

Nyní si ve zkratce představme, jak vlastně celá deska vypadá. Jak již bylo řečeno, obsahuje dva různé čipsety. Pro oba je společná podpora DDR2 pamětí, avšak pro ION je nutné použít SODIMM moduly, zatímco P45 potřebuje klasické SDRAM. Chlazení samotných čipů je taktéž společné, jednotlivé pasivní bloky jsou propojeny pomocí heatpipes. Zadní panel je vybaven poměrně slušnou nabídkou konektorů. Celkem osm USB portů, dvojici gigabitových ethernetů, dvojici DVI, HDMI a dva digitální výstupy na zvuk. Nyní přichází na řadu další překvapení. Inženýři z DFI totiž zřejmě mysleli na naše drahé polovičky a některé konektory jsou striktně vyhrazeny jednomu, či druhému čipsetu. Lze tak najednou provozovat dva fyzické počítače. Pravděpodobně tak odpadají hádky o jediný počítač.





Pro případ, že si budete chtít přesunout data z jednoho počítače do druhého, je v desce integrován switch, který oba čipsety spojuje gigabitovou sítí. V ukázce ze sídla DFI vypadal proces sdílení velmi jednoduše a doufejme, že to tak zůstane. Aby toho nebylo málo, připravuje se ještě speciální panel, kterým lze jednoduše přepínat mezi oběma systémy, či je vypínat. To samé platí i pro zvukové výstupy.

Nová deska od DFI vypadá jako ztělesněný sen všech, kteří chtějí mít počítač na práci a zároveň jej používat jako domácí server. Spotřeba IONu je krásných 30 W. Více informací naleznete v tomto prezentačním videu. Musím jen upozornit, že inženýr z DFI neoplývá příliš dobrou výslovností a je třeba se dobře soustředit. Taktéž si povšimněte, že oba systémy jsou Windows XP, zřejmě se DFI nové Windows příliš nezamlouvají.

Model Hybrid P45-ION-T2A2 by měl na trh dorazit na přelomu listopadu a prosince. Odhadovaná cena je 7000 Kč ($399).

Zdroj: Tweaktown
reklama