reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Doplňky k počítači pro pohodlnější práci

21.1.2011, Jiří Černý, článek
Doplňky k počítači pro pohodlnější práci
V tomto článku si představíme řadu zajímavých doplňků, které vám dokážou značně usnadnit práci na notebooku - ať už se zrovna nacházíte doma či venku. Hlavní důraz přitom bude kladen na ergonomii.
Podložek pod notebook jsou na trhu desítky. Obvykle se dělí na aktivní (s vlastním větrákem) a pasivní. Rozhodně ale neplatí, že všechny jsou stejně dobré. Problém může spočívat už jen v nevhodně zvoleném tvaru podložky – pokud vám jde primárně o chlazení, doporučil bych nejspíš plochou variantu. Ta je ale zase vcelku k ničemu z hlediska ergonomie.

V následujících řádcích se proto budu věnovat spíše tzv. stojanům (podstavcům) pro notebooky. Ty sice drtivou většinou rovněž umožňují lepší cirkulaci vzduchu (a některé jsou stejně tak vybavené větráčkem), avšak jejich hlavní poslání je úplně jiné. Konkrétněji zvednout notebook do větší výšky a tím kromě očí značně ulevit i krční páteři. Jako bonus leckdy získáte více místa na stole (notebook na odpovídajícím stojanu zabírá minimální plochu) a potěšíte záda (definitivní konec zhrouceného sedu).


stojan pod notebook 3M LX 500

Ukázkovým příkladem veskrze primitivního podstavce může být X-Stand, určený pro notebooky 12" – 17". Je přenosný a zasouvací, vybavený protiskluzovými úchyty - co do ergonomie ale pořád nic moc. Výrobci spousty konkrétních stojanů mimochodem vysloveně počítají s tím, že budete chtít pracovat na externí klávesnici. Mnohé modely (pochopitelně s možností nastavit různé úhly sklonu etc.) bývají doplněny držákem pro uchycení papírových dokumentů – což je ideální v situaci, kdy nutně potřebujete něco přepsat (a nedisponujete scannerem). Dražší bývají varianty s otočným stojanem (360°), opět nabízející několik stupňů naklonění plošiny.


X-Stand

V kategorii nad 300 Kč se objevují luxusnější podstavce typu CHOIIX (vyrobené ze dřeva) nebo třeba veskrze zajímavá „police“ značky König. Díky aretačním kloubům si lehce nastavíte náklon i výšku přesně podle vašich potřeb. Další značkou, která si bezesporu zaslouží naší pozornost, je Kensington – ten mimochodem vyrábí nejen podložky pod notebooky, ale dokonce i pod nohy. Z této kategorie doporučuji základní Soler Rest nebo dražší Solemate s neklouzavým povrchem. Třešničkou na dortu je pak Solemate Comfort – směs gelu a pěny nabízí maximální komfort a ulevuje vašim chodidlům. Zmínit dále musím polohovač notebooku Riser Plus obsahující i chladící funkci (větrák s napětím 5V DC).


Solemate Comfort

K dražším u nás běžně prodávaným produktům (nad 1000 Kč) patří stojany s vestavěným USB rozbočovačem a dalšími funkcemi. Kensington vsází na systém SmartFit®, kdy se setkáte třeba i s průhledným předním krytem pro ovládání pomocí IR. Zkrátka luxus. Jeden z nejlepších modelů inkriminované řady je podle mě 60721EU s porty Sd100. Odnímatelná dokovací stanice umožňuje připojení různých periferních zařízení skrze jedinou USB zástrčku, přes pět USB 2.0 portů zase připojíte tiskárnu, iPod etc. Nechybí vestavěný držák na papíry.


Kensington 60721EU

Oproti tomu Logitech přichází se sérií Speaker Lapdesk, vyznačující se kromě kvalitního designu i stereofonním systémem (integrovanými reproduktory) a samozřejmě ventilátorem. Mezi nevýhody těchto bohatě vybavených stojanů patří omezené možnosti polohování a větší váha, což ale nakonec platí obecně vzato – např. Hewlett Packard AW661AA (se slotem pro zámek Kensington a s možností integrace dokovací stanice) váží cca 3,4 kg.


Hewlett Packard AW661AA

Z dalších značek bych jednoznačně vyzdvihl méně známý Human Scale, kterážto firma se specializuje právě na ergonomické doplňky. Velkou zvláštností je to, že snad všechny stojany Human Scale jsou úmyslně navrženy za účelem znemožnit vám psaní na klávesnici notebooku – to znamená, že jejich použití je možné pouze s externí myší a klávesnicí. Jde o ideální (byť ne zrovna nejlevnější) řešení pro domácí podmínky. Komu ani podstavce nestačí, může si koupit třeba speciální kolejnicový systém. Počítejte však s pořizovací cenou až několik tisíc Kč.


Human Scale kolejnicový systém

V zahraničních e-shopech podobně sotisfikované podstavce a systémy naleznete např. pod již zmiňovanou zkratkou 3M – zaujal mě 3M Notebook and Projector Riser Easy Adjust Black LX600MB (určený pro notebook i projektor) nebo perfektní „paže“ 3M EZ Adjust Dual Monitor Arm, Desk-Mounted MA220MB, které lze využít i k držení dvou LCD monitorů (side by side). Hlavní výhodou mnohých takto „předimenzovaných“ podstavců je to, že vám kromě vlastního notebooku umožní vhodně umístit a napolohovat i případný externí monitor (HP Display and Notebook Stand), klávesnici atp.

Běžně mimochodem narazíte také na nábytek určený pro notebooky či pojízdné tzv. Laptop Carts. V této souvislosti se mi mj. zalíbila značka Antrho. Rozhodně tedy nelze říct, že by nebylo z čeho vybírat.


Laptop Cart

Hodně specifické jsou pak stojany pro notebooky Stanton či American Audio - určené všem DJ, kteří ke své práci používají notebook + zvukovou kartu. Tomu plně odpovídá i jejich konstrukce.
reklama