reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Doporučené grafické karty - podzim 2012

16.11.2012, Petr Štefek, návod
Doporučené grafické karty - podzim 2012
Uběhla již delší doba od našeho posledního přehledu, a tak je na čase zrevidovat zajímavé modely grafických karet, které jsou v současné nabídce světových výrobců. Mezi doporučenými kartami najdeme staré známé, ale také některé nově příchozí grafické karty.

Gigabyte GV-N690D5-4GD-B


Nvidia dokázala, že její nová architektura Kepler je vhodná také pro monstrózní grafické karty s dvojicí jader. GeForce GTX 690 překonává výkonnostně libovolnou grafickou kartu (pokud jde o hry). Nvidia ale cenu stanovila tak vysoko, že si za podobné peníze můžete koupit dva a půl Radeonu HD 7970 nebo dvě samostatné GeForce GTX 680. Výkonnostně bude tato karta pod oběma kombinacemi s dvojicí karet Radeon HD 7970 nebo GeForce GTX 680. Pro tuto exkluzivní a drahou kartu hovoří úspora místa ve skříní a také SLI technologie, která jednoduše funguje v naprosté většině her, což ještě AMD stále dohání.





Kepler sice neexceluje v GPGPU aplikacích, ale oproti tomu ve hrách si vede více než dobře. Pro tuto kartu se zřejmě rozhodnete v momentu, kdy vlastníte monitor s rozlišením 2560×1440 a výše, který podobné řešení využije. Dvojice jader GK104 má obrovský surový výkon a jediným nedostatkem této koncepce je relativně malá kapacita pamětí 2× 2 GB (reálně má každé jádro 2 GB a kapacita se nesčítá) a 256bitová paměťová sběrnice. Pro multimonitorový systém s rozlišením 5760×1600 to už znamená problém a konkurenční řešení jsou zde díky větší paměti a propustnosti celého paměťového systému výkonnější. Toto dilema ale většina z nás řešit nebude.
reklama