reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Doporučené PC sestavy - prosinec a Vánoce 2010

14.12.2010, Miroslav Jindra, návod
Doporučené PC sestavy - prosinec a Vánoce 2010
Spousta z Vás určitě nechala nákup pod stromeček na poslední chvíli, proto přinášíme rozšířený Vánoční speciál. Před Vánoci bývá obvyklé, že zboží na skladě dochází, takže zde najdete i doporučení hotových sestav, které se dají koupit běžně v obchodech.

Proč je lepší si sestavu sestavit (nebo nechat sestavit)


Důvody jsou prosté a zcela zřejmé. Pokud si sestavu necháte složit u slušného obchodu, budete mít záruku na sestavu - tedy i diagnostiku při závadě - a nebudete mít vzadu hloupou nálepku, která vám znemožní i tak prosté úkoly, jako je vyčištění od prachu nebo montáž dalšího disku nebo paměti. Komponenty si vyberete sami a budete naprosto přesně vědět, co je v sestavě za komponenty a potažmo tedy budete tušit i její tichost.

Pokud jste technicky zdatní, poskládáte si počítač sami přes víkend, ušetříte peníze a budete ho mít přesně takový, jaký ho chcete mít. Nevýhody jsou pak taky zřejmé. Záruka bude jen na komponenty a v případě závady si budete muset diagnostiku udělat sami.


Proč je lepší sestava hotová


Obvykle dostanete za více peněz méně muziky a výkonu. Taktéž si nikdy nemůžete být jisti, co je opravdu uvnitř a jak moc hlučná ta sestava bude. Navíc ve většině případů dostanete záruku podobnou té, kterou garantuje každý lepší prodejce počítačů. Pro tedy mluví hlavně záruky on-site oprav do druhého dne, které ovšem úplně běžné nejsou. Další argumentem by mohla být dostupnost a s tím související rychlost dodání.

Prošel jsem desítky sestav na českém internetu a povětšinou vypadají jako výprodej skladových zásob - i když prodejce bude tvrdit něco ve stylu, že se jedná o superznačkové a otestované komponenty, spolehlivější než výpočetní technika NASA, čímž se snaží namluvit, že je na místě výkon oželet.

Pokud kupujete počítače do firmy na kancelářskou práci, dává nákup hotových sestav s on-site zárukou mnohem větší smysl. V případě, že se bude počítač přihlašovat do domény, nezapomeňte, že potřebujete operační systém minimálně Windows XP Professional nebo Vista/7 Professional a vyšší. Home systémy do domény nepřihlásíte.

Teď už ale konec řečí a jdeme na sestavy, o kterých jsem přesvědčen, že patří mezi ty lepší a doporučeníhodné, pokud budete narychlo hledat sestavu pod stromeček. Pod článkem najdete jako obvykle diskuzi a taktéž můžete využít i našeho diskuzního fóra, kde Vám pomůžeme s výběrem ještě efektivněji.


Office



MSI Wind Box DE220




Jedná se o kancelářskou sestavu založenou na dvoujádrovém Atomu, kterému sekundují 2 giga paměti, 320 GB disk a hlavně přidaná grafika Radeon 4330, která přináší bonus v podobě vyššího 3D výkonu, multimediálních schopností a přidává HDMI konektivitu, což se může hodit, pokud u PC budete mít monitor s vysokým rozlišením, které by mohlo být po analogu problém přenést. Sestava neobsahuje DVD mechaniku, ale dostanete k ní klávesnici a myš.


DELL VOSTRO 230 ST (D10.230S.0004)




Značková sestava Dellu postavená na Pentiu Dual-Core a chipsetu G41 bude do kanceláře více než dostatečná. V ceně počítače jsou zahrnuty i Windows XP Professional / Windows 7 Professional; je tedy vidět, že se počítá s nasazením ve větších firmách a přihlašováním do domény. Další neoddiskutovatelnou výhodou je taky špičková tříletá záruka Next business day on-site - tedy oprava do druhého pracovního dne na místě. Jako bonus můžete brát i docela malé rozměry. Za stejné peníze můžete koupit i větší DELL Vostro 230 MT (D10.230.0013) s větším 500 GB diskem.


Basic



Alfa Basic AMD W7




Jedná se o hotovou sestavu Alfy, rozumně sestavená pro domácí použití s možností dokoupit grafiku. Osobně bych si ji koupil s 64 bitovými Windows 7. Výhoda těchto sestav spočívá ve snadné konfigurovatelnosti.


Alfa Silent AMD Plus




Alfa nabízí sestavu, která není nepodobná našim navrhovaným sestavám - slušně výkonné AMD X3, 4GB paměti, základní grafika na hry a pěkně velký disk. Většina lidí potřebuje právě tohle. Kvalitní zdroj od Seasonicu ponechává prostor i pro výměnu grafiky za lepší.


CZC HAL3000 Alien 9214




Alien 9214 je sestava velice podobná Alfě Silent, ale dostanete lepší procesor a menší pevný disk. Také cena je o něco vyšší. Osobně bych volil spíše tříjádrové AMD a větší disk.


Acer Extensa E430 (PS.X07E2.001)




Za 10 tisíc korun se jedná o dost slušnou nabídku i s jednoduchou grafikou na starší hry. To je ale vykoupeno menším diskem.


Acer Extensa E430 (PS.X07E2.002)




Acer vybavil svůj stroj poměrně slušně až na slabší grafickou kartu. Systém je tak předurčen spíš pro připojení k televizi, surfování a hraní starších her.


ACER Aspire M5811 a M5910






Za 17 500 - 18 700 korun dostanete normální počítač na doma. Vypadá dobře vyvážený, ovšem cena není nijak oslnivá. Klonil bych se alespoň k té výkonnější variantě.


Work



Fujitsu esprimo P2560




Od Fujitsu mi připadla zajímavá tato relativně levná sestava s čtyjádrovým procesorem a velkou operační pamětí. Zdá se mi docela vhodná na práci, kde využijete vyšší procesorový výkon.


Game



Acer Aspire AM7300 a M5811






Toto je na hotovou sestavu celkem slušná nabídka, i když většině lidí by více vyhovovalo spíš výkonnější čtyřjádro od Intelu, které je ale o dost dražší.


HP Pavilion Elite HPE-420cs (XH760EA)



Zde dostanete slušnou kombinaci procesoru i5-750 a GTX 460 s 1 GB paměti a více než dostatečnou ostatní výbavu - opravdu se mi tato sestava dost líbí.




Sestavy s monitory



Lenovo IdeaCentre H220 + 22" LCD BenQ G2222HDL




Kompletní sestava s neintegrovanou grafikou a 22" monitorem a Windowsy 7 za 16 000 Kč s DPH mi nepřijde jako úplně špatná nabídka. Nové hry si na ní ale nezahrajete.
reklama