reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Doporučené procesory - podzim 2012

9.10.2012, Petr Štefek, článek
Doporučené procesory - podzim 2012
Dnes se podíváme na doporučené procesory AMD a Intel. Pohled doplníme i slovním hodnocením situace na trhu s procesory, neboť jsou zde jistá úskalí, která si musíme v rámci výběru toho nejlepšího procesoru pro váš nový počítač odhalit.
V případě výběru procesoru je situace poměrně jednoduchá. Pokud si pořizujete kompletně nový počítač a hodláte si tak pořídit nejen procesor, ale také základní desku, je nejlepší svou pozornost zaměřit na platformu Intel s jeho LGA1155. Tu můžete osadit libovolným procesorem od zhruba jedné tisícikoruny až po high-endové 4jádrové procesory s cenou okolo 8 tisíc. Pokud zkombinujeme poměr ceny ku výkonu a přihlédneme k provozním vlastnostem, pak je nejlepším kandidátem Intel Core i5-3570K. Tento procesor lze velmi snadno přetaktovat pouze se základními znalostmi o přetaktování a výkonově tak můžeme překonat i ty nejdražší procesory dostupné pro běžné desktopy.





Samozřejmě, se zde bavíme o využití u relativně drahého domácího počítače, kde se počítá s hraním her nebo provozováním dalších náročných činností. Pokud si vystačíte s provozováním tabulkového procesoru nebo brouzdáním po internetu a občasným hraním vašich oblíbených her, tak s klidem můžete sáhnout po podstatně levnějším procesoru Intel Pentium Dual-Core G860. AMD v tomto ohledu bohužel nemá příliš co nabídnout, ale po mnoha zlevněních jsou její procesory architektury Bulldozer (AMD FX) relativně konkurence schopné.





AMD ale úplně nemůžeme opomenout, protože před několika dny přišlo se svým zbrusu novým APU, které je řešením pro ty, kteří chtějí utratit co možná nejméně a dostat "all-in-one" řešení. AMD Trinity má dostatek procesorového výkonu, aby stačilo na všechny běžné činnosti, které očekáváme od domácího počítače. Součástí tohoto APU je také nejvýkonnější integrované GPU Radeon HD 7660D, které postačí i na provozování her v rozlišení 1680x1050 a výše (samozřejmě s adekvátními detaily).

V při ceně okolo 2 800 korun ovšem vyvstává otázka, zda nelze složit výkonnější řešení ze samostatného procesoru a grafické karty. Tyto úvahy jsou samozřejmě správné a je pravděpodobné, že v případě her vám kombinace Radeonu HD 6670 a Intel Pentia Dual-Core (Sandy Bridge) nabídne více. V případě HTPC, ale může být nejlevnější z nabízených APU AMD velmi dobrou volbou, protože má dostatek výkonu a předpokladů pro přehrávání veškerých HD video formátů.
reklama