reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
2.5.2015, Michal Hala, aktualita
Ten titulek je zčásti vypůjčený z článku na Engadgetu. Je tak dobrý, že stojí za převzetí. A ilustruje pocity, které asi mělo mnoho z nás, co jsme sledovali show Microsoftu na konferenci Build 2015. Opravdu jako kdyby se Redmond inspiroval v Cupertinu.
klokan83 (150) | 3.5.20155:04
Microsoft prestavil velmi pekne projekty, ale je tam takmer 0 ­(slovom NULA­) inovacie.

1. Konkurencia nespi.
- Apple zaznamenal niekolko vynikajucich kvartalov po sebe. Pri zaciatku iPhonu nikto neveril, ze to bude niekto kupovat, takze by som tie hodinky dopredu neodsudzoval.
- Google ma v zalohe napriklad loon, google car atd. atd.
Takze paragraf o tom, ze konkurencia nic nerobi kym Microsoft veselo inovuje je fakt troska mimo realitu.

2. Microsoft nic nove neukazal, iba ukazal ako sa nechal inspirovat konkurenciou. Je pekne vidiet, ze sa poucili so svojich chyb a skutocne predstavili pekne a ambiciozne projekty, ale podme si pekne po poradi povedat, preco ani jeden z nich nie je inovativny:

- Holo lens je kombinacia facebook oculus rift a google glass. Cele promo video je animacia ktora ukazuje co by produkt mohol vediet, ale zatial je to cele fake. Verim tomu, ze FB a G su so svojimi produktami dalej.
- Spartan­/Edge nie je inovacia, iba reakcia na to ze Chrome davno IE predbehol. To ze s IE treba nieco spravit si mohli uvedomit uz skor.
- Windows store ani nie je treba komentovat...
- Windows phone maju velmi dobry pomer cena­/vykon. Samozrejme, kedze ich treba dotovat a pre MS su cisto stratovou diviziou.
- Cortana je kopia Siri
- Univerzalny OS, citujem clanok ­"nevzdává myšlenky na univerzální operační systém ... Zatím nikdo nic tak ambiciózního ani nezkusil.­" Tento pokus je podla mna inspirovany androidom, ktory zacal pru mobiloch, funguje na tabletoch, televiziach a nedavno oznamili Android Auto. Uznavam, ze android nie je na desktope, ale nemyslim si, ze by toto bola novinka ktoru MS vymyslel. Uvidime ako sa im bude darit.
- Marketing: jasna inspiracia Applom

Nic proti MS, drzim im palce. Ale toto nie je inovacia.
Odpovědět0  2
blue.sun (268) | 3.5.201512:23
Tolik práce ti to muselo dát... a přitom naprostá blbost.
Android není ani zdaleka univerzální systém. To, že funguje v mobilu, tabletu a omezeně v televizi neznamená nic, protože mu chybí hlavní platforma, tedy PC. Chromák je hodně, hodně slabá náhrada.
Edge je způsob, jak přenést rychlost IE11 dále a zbavit jej problémů s nucenou kompatibilitou k starším verzím...
Zbytek jsou bláboly a zbytečnosti.
Odpovědět1  1
klokan83 (150) | 3.5.201517:16
V cem je PC ­"hlavni platforma­"? Pocitacov s notebookmi dohromady sa predalo v 2014 asi 300M. A nie vsetky mali nainstalovany Windows. Tolko sa mobilov s Androidom preda za stvrtrok.

"Chromak­" ma viac ako dvojnasobny podiel na trhu oproti najblizsej konkurencii. O akej slabej nahrade sa tu bavime?

Zvysok tvojho prispevku su blaboly a zbytocnosti.
Odpovědět0  0
Michal Hala (115) | 3.5.201520:19
Mimochodem, Klokane, celé je to otázka toho, jak definovat inovaci. Jak jí definujete Vy?
Odpovědět0  0
klokan83 (150) | 3.5.201520:38
innovation­(n­): something new or different introduced

Myslim, ze Microsoft spravil krok spravnym smerom a tie novinky ktore predstavil vyzeraju dobre. Ale nespadaju pod moju definiciu inovacie, pretoze nie su nove, ale inspirovane konkurenciou. To je jedine co som chcel povedat tym dlhym prispevkom. Nie som ziadny ­"hura Linux, anti MS­" ideolog.
Odpovědět0  0
klokan83 (150) | 3.5.201520:41
par prikladov:
Apple iPhone, Google Search, MS Office, Amazon cloud, oculus rift, Apple appstore. To vsetko boli inovacie.

Google play a windows app store inovacie nie su. Zhodneme sa?
Odpovědět0  0
Michal Hala (115) | 3.5.201521:14
On je problém, že s tou definicí se sem tam neshodnou ani ekonomové, teoretigi řízení či marketingu:

„V inovacích jde v podstatě o utváření nějaké hodnoty a přispění něčeho nového.“ Petr F. Drucker

Jelikož je Drucker asi největší kapacita v managementu, tak bych se jí nebál. Mimochodem se tam vejdou všechny Vaše příklady.

A na okraj ­- moje řekněme dojmy. iPhone nebyl první mobil, ale byl jeden z prvních hodně chytrých. Google nebyl první vyhledávač, ani ­- myslím si ­- nebyl první slušný. Nepamatujete náhodou AltaVistu? Office ­(mám na mysli Word, Excel, PowerPoint­) nebyla první aplikaci svého druhu. Jako balík asi jo, přesně si to nepamatuji. Amazon asi byl, appstore určitě. Ani mnou v článku zmiňované Apple Watch nejsou první chytré hodinky.

Ale pořád se motáme kolem definice. :­-­) Když vezmu toho Druckera ­- a rozhodně se mnou nemusíte souhlasit ;­-­) ­- tak jsou inovace i to, když jedna firma napodobí jinou a udělá něco trochu jinak.

Ale když bych chápal inovace jako Vy ­- tj. něco s prvkem originality ­- tak máte samozřejmě úplnou pravdu. :­-)
Odpovědět0  0
pidalin (1478) | 3.5.201521:29
Často ale o inovace nikdo nestojí. Podle mě nejlepší inovace je neměnit něco co funguje. Jedině pokud to přináší jasný výhody a změny k lepšímu. Jako přinesl třeba vynález perkusního zámku a vývrtu v hlavni ­(takže každej dobrovolně zahodil svojí starou křesadlovku a bez keců přešel na perkusní zbraň­) nebo vývoj LCD monitorů který se dostaly kvalitativně i cenově na úroveň že CRT monitory z roku na rok zmizely z trhu.
Odpovědět0  0
pidalin (1478) | 3.5.201521:14
Inovace je třeba nová ikona koše. :­-)
Odpovědět0  0
pidalin (1478) | 2.5.201522:42
Já mam hlavně radost z toho jak se daří Nokii po převzetí Microsoftem. ;­-­) V současnosti si myslim že maj za nejnižší cenu nejlepší HW, nejlepší foťáky, nejstabilnější OS a nejelegantnější design a korunu tomu nasazuje podle gorilla glass. Vim že to asi vyrábí všechno jedna firma, ale prostě vysklenou nokii jsem ještě neviděl i když to sklo by mělo bejt stejný jako třeba u Samsungu.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.