reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Drony ve službách veřejnosti

12.11.2014, Jan Vítek, článek
Drony ve službách veřejnosti
Minule jsme se podívali na vývoj vojenských dronů, dnes se na drony podíváme ze zcela jiného úhlu. Tématem budou civilní dálkově řízené stroje, které mohou mít mnoho různých způsobů využití.
Slovo dron je dnes velmi populární, takže není divu, že se pod tímto označením prodávají i levné hračky, jež dokáží ve vzduchu udržet leda tak sebe, takže jejich funkčnost je pramalá. Už nejde ale o jednorotorové modely vrtulníčků, ale o tzv. multikoptéry, které se dále dělí dle počtu rotorů na kvadrokoptéry, hexakoptéry, atd. Kvalita a schopnosti takových produktů se samozřejmě přímo odvíjí od jejich cen.

Ty nejlevnější pořídíme už za cenu pod 1000 Kč, ale pak tu jsou i drony vybavené kamerou s vysokým rozlišením schopné přenášet živý obraz, GPS, několikakanálovým rádiovým ovládáním s dosahem kolem 1 kilometru, přičemž jejich baterie může poskytnout výdrž pro až hodinový let. Na takový stroj si ale už musíme připravit třeba 60 000 Kč.


Levné multikoptéry


Mezi nejlevnější modýlky multikoptér na trhu patří např. Faze RTF od Hobbyzone, která už na první pohled nevypadá úchvatně. Její kostru tvoří prostý plošný spoj, na jehož koncích jsou motorky s plastovými vrtulkami a uprostřed je plastová krabička s elektronikou a baterií. Pořídit se dá za cenu pod 900 Kč s DPH.




- Hobbyzone Faze RTF -


Rozměry Faze RTF jsou pouze 74 x 48 x 24 mm a hmotnost 12,2 gramů, do čehož se vejde i 100mAh baterie Li-Pol dobíjená přes rozhraní USB, která vystačí na několik minut letu. K řízení se využívá malý vysílač pracující s 2,4GHz rádiem, a je zřejmé, že dosah nebude velký. Stejné rozhraní využívají i bezdrátové periferie, jejichž dosah se obvykle pohybuje kolem 10 metrů, což v tomto případě asi tak slabé nebude, ale vzhledem k napájení vysílače 2 tužkovými bateriemi to nebude ani o moc lepší.
 
Modýlky jako Faze RTF by se tak mohly označit za novodobé "USB gadgets", čili doplňky pro USB sloužící především pro zábavu. Oblíbí si je především děti, to tedy na straně vysílače, či případně nudící se kocour na straně samotného modýlku. Pokud ale chcete mnohem lepší produkt, nemusíte si připravit zase tak moc peněz.




- Syma X5C -


Však taková Syma X5C vybavená HD kamerou se dá pořídit již za 2200 Kč s DPH. Je tedy zřejmé, že kvalita kamery v modelu za takovou cenu nebude vysoká a na natáčení v noci můžeme rovnou zapomenout. Celkově je to ale velmi zajímavý produkt, a to právě především díky poměru ceny a výkonu. Šestiosé gyro slibuje dobrou stabilitu při letu, dále je v nabídce nízká rychlost pro začátečníky a vysoká pro pokročilé, součástí balení je 2GB paměťová karta microSD pro záznam až půlhodinového videa, což bude bohatě stačit vzhledem k tomu, že baterie nabíjená přes rozhraní USB vydrží 8 až 10 minut letu. Ovladač se čtyřmi kanály pak slibuje dosah od 80 do 150 metrů dle podmínek.


Tento model již bude použitelný i venku, kde bude ve větru i díky svému průměru 38 cm daleko stabilnější než předchozí Faze RTF. Nicméně video jednoho z vlastníků ukazuje, že nemůžeme očekávat kvalitní záznam z kamery. V interiéru má problém s nedostatkem světla a venku zase dělá problémy vítr, který si pohrává s celým modelem. Nepoužitelný je zvukový záznam, v němž je slyšet pouze hučení motorků a vzduchu. Na YouTube pak najdete i několik dalších videí, kde je Syma X5C v akci.

Podobným produktem je třeba Galaxy Visitor 3 vybavený rovněž 2,4GHz ovládáním a HD kamerou, jenž má srovnatelné specifikace. Je však inteligentnější a snadnější na ovládání, takže se na požádání dokáže sám vrátit "domů" čili k vysílači. Výrobci a prodejci obecně věří, že tyto modýlky budou i hitem letošních Vánoc, a tak tyto produkty do svých nabídek zařazují i internetové nákupní galerie a další prodejci, kteří se na RC modely jinak vůbec nespecializují.
 
 

Střední třída: cena/výkon


S cenou kolem 10 000 Kč se už na trhu objevují i multikoptéry s více rotory, zpravidla šesti. My se ale nejdříve podíváme na kvadrikoptéru Parrot AR.Drone 2.0 Elite, jež nabízí více funkcí a snad i vyšší kvalitu, však jde o produkt s cenou nad 8000 Kč. Jde o model se 4 vrtulemi a vyztuženým rámem z polystyrenu, který je chrání.




Parrot AR.Drone 2.0 Elite


Od tohoto modelu už můžeme očekávat funkce pro bezpečné vzlétnutí a přistání, což nám pomůže, abychom si jej ještě před osvojením ovládání nezničili. Samozřejmostí je také už automatická stabilizace modelu a možnost propojení s telefonem či tabletem pomocí Wi-Fi a příslušné aplikace, díky níž jej budeme moci ovládat. V té se také bude zobrazovat živé H.264 video z kamery s 92° úhlem záběru. Vedle této 720p kamery je tu ale ještě druhá QVGA, která míří kolmo dolů. Záznam z kamery můžete ukládat přímo na flash disk, pro nějž má kamera připraven jeden port USB.

Elektronika této kvadrokoptéry disponuje gyroskopem, akcelerometrem i magnetometrem, na jejichž údaje mohou reagovat motory a vyrovnávat let. Baterie LiPol s 1000 mAh a třemi články má stačit na 12 minut letu tohoto modelu s půdorysem o rozměrech 517 x 517 mm.
 
Mezi hexakoptéry už patří DJI F550, která může nadchnout především kutily. Nejde totiž o hotový produkt, ale o stavebnici, což znamená, že může lépe snést i nějaké úpravy. Mezi stavebnice multikoptér patří ještě např. ImmersionRC XuGong-8 nebo XuGong-10, přičemž takovéto produkty mají obvykle společný spartánský a ryze účelový design. I když to rozhodně neznamená, že jsou všechny ošklivé.




- DJI F550 -


DJI F550 na první pohled nepatří mezi ty složitější stavebnice. Však to vypadá, že stačí jen sešroubovat její tělo, zapojit motorky a elektroniku, ovšem háček je v tom, že potřebujeme také dokoupit alespoň šestikanálovou RC soupravu, řídicí jednotku a baterii. To nám ale dává možnost volby a vybrat si lze i vybavení podvěsu. Limitováni jsme maximální letovou hmotností až 2,4 kg, přičemž ta prázdná samotného "vykuchaného" modelu je 480 gramů.

Musíme tedy počítat s tím, že cena výsledného dronu bude klidně dvojnásobná, ale zde už se trochu vymaňujeme z oblasti hraček a pomalu se přesunujeme do oblasti nářadí pro profesionály, nebo alespoň nadšence.
reklama