reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

ECS Liva Z2L: miniaturní desktop s GPIO

17.12.2018, Jáchym Šlik, aktualita
ECS Liva Z2L: miniaturní desktop s GPIO
Nový minipočítač Liva Z2L poslouží jako desktop, který se pohodlně vejde snad kamkoliv. Zároveň ovšem přítomností konektoru GPIO potěší i „kutily“, neboť částečně zastoupí jednodeskové počítače.
Na veletrh CES 2019 se připravuje i společnost ECS, která bude v Las Vegas prezentovat kromě jiného počítač Liva Z2L. Nejnovější přírůstek do široké nabídky mini PC nese označení Liva Z2L. Jedná se o desktop s rozměry 132 x 118  x 56,4 mm, který na stole opravdu nezabere mnoho místa. Pokud byste „krabičku“ přece jen chtěli elegantně schovat, lze využít držák VESA pro uchycení na zadní stranu monitoru. Srdcem počítače je potom podle zvolené konfigurace procesor Intel Celeron N4000, Celeron N4100 nebo Pentium N5000 z rodiny Gemini Lake, kterému sekunduje až 4GB operační paměť LPDDR4 ve dvou slotech SODIMM. Základní úložiště zajišťuje 32GB nebo 64GB paměť eMMC, takže vhod přijde možnost připojení 2,5" HDD.
 
 
Místo ventilátoru je využíváno pasivní chlazení, což znamená prakticky bezhlučný provoz. Vzhledem k miniaturním rozměrům se počítač může pochlubit dostačující výbavou v oblasti konektivity. K dispozici jsou čtyři porty USB 3.0 (jeden z nich využívá konektor USB Type-C), dva porty USB 2:0, Gigabit Ethernet, audio jack, VGA a HDMI výstup. Z bezdrátových technologií nechybí Wi-Fi 802.11 ac ani Bluetooth 4.2. Zajímavým bonusem, který novinku trochu odlišuje od konkurence minipočítačů, je pinový konektor GPIO, který můžeme znát například z populárních jednodeskových počítačů Raspberry Pi. GPIO slouží jako vstup nebo výstup k připojení různých senzorů, světelných diod nebo jiných součástech, takže „kutilové“ budou mít určitě o zábavu postaráno.
O ceně ani dostupnosti počítače Liva Z2L prozatím výrobce nic nezveřejnil, ale snad budeme moudřejší po veletrhu CES 2019. Připomeňme, že minipočítače od ECS se na český trh dostávají jen sporadicky.
 


reklama