reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

ESET: únorový žebříček hrozeb potvrzuje nástup adware

11.3.2008, Marek Štelčík, aktualita
ESET: únorový žebříček hrozeb potvrzuje nástup adware
Společnost ESET zabývající se ochranou před škodlivým obsahem vydala následující statistiku. Globálně i lokálně se v únoru 2008 nejvíce šířil adware, tedy škodlivé kódy doručující na počítače uživatelů nevyžádanou reklamu. Statistický systém...
Společnost ESET zabývající se ochranou před škodlivým obsahem vydala následující statistiku. Globálně i lokálně se v únoru 2008 nejvíce šířil adware, tedy škodlivé kódy doručující na počítače uživatelů nevyžádanou reklamu.

Statistický systém ESET ThreatSense.Net sbíral statistické balíčky obsahující informace o typu a počtu infiltrací zachycených na počítačích 20 miliónů dobrovolných uživatelů. Následně vyhodnotil v únoru 2008 za nejvíc rozšířenou hrozbu směs škodlivých kódů INF/Autorun (9,43 %), ten využívá pro napadení počítače soubor autorun.inf. Potvrdil si tak "prvenství" z ledna tohoto roku s téměř desetiprocentním podílem z celkového počtu všech zachycených hrozeb.



Druhé místo obsadila hrozba označovaná jako WIN32/Adware.SearchAid, která ještě v lednu nebyla vůbec detekovaná a za jediný měsíc dosáhla podíl 8,05 %. Jedná se o varianty adware, které modifikují výsledky vyhledávání (reklamy) nebo podsouvají uživateli vlastní vyhledávače.



Podobná aplikace s označením Win32/Toolbar.MyWebSearch (3,11 %) skončila na třetím místě. V České republice se nejvíce šířil adware pod označením Win32/Adware.SearchAid (7,68 %), kdy společně s již druhým jmenovaným nováčkem Win32/Toolbar.MyWebSearch (2,75 %) obsadil první dvě místa.

Zdroj: TZ ESET
reklama